• Diskussion om näringslivets utmaningar kring bordet hos Eksjöhus.

”Alla ska inte behöva bo i Stockholm”

Svenskt näringsliv har under hösten genomfört en turné runt om i Jönköpings län med möten mellan företagare och beslutsfattare för att diskutera de utmaningar som näringslivet står inför.
På mötet i Eksjö handlade mycket om förutsättningarna för den viktiga trähusbranschen och förutsättningarna för företagande på mindre orter och i mindre städer. Eksjö kommuns näringslivschef Marcus Axelsson var inte glad över bankernas sätt att bemöta företagare, inte minst när det gäller ovilligheten att ge lån.
– Ruskigt skrämmande. Det är både hängslen och livrem. En oerhörd broms. Många ger upp redan i det stadiet, säger Marcus Axelsson och berättar om krav på 60 procent i eget kapital.
Mötet hölls hos Eksjöhus där vd Anders Lindholm ondgjorde sig över bland annat bolånetaket och reglerna för byggande som kan skifta avsevärt från kommun till kommun.
Anders Lindholm redovisade att kommunala särkrav kan fördyra en normalstor villa med nästan 50 procent. Kostnader som i slutändan hamnar hos kunden.
Bland de kommuner som infört hårdare byggregler finns Jönköping.
– Vi kämpar för att få bort särreglerna. Idag har kommunerna rätt att tolka Boverkets regler. Det vanligaste är energisparregler. Det skapar enorma problem eftersom vi måste känna till hur det är i varje kommun och själva besluten kommer bara pang, säger Anders Lindholm som dock ser en ljusning i och med att bostadsministern Stefan Attefall förstått allvaret och en förändringsprocess är igångsatt.
Malin Alfredsson, vd för Cellwoodgruppen med bolag i bland annat Nässjö och Eksjö kommuner talade om hur viktigt kommunikationer och infrastruktur är för företag på mindre orter.
– Det ska gå att kunna driva teknikintensiv verksamhet på mindre orter. Alla ska inte behöva bo i Stockholm och Göteborg, det är inte kul och det är inte bra.