• Eric Johansson. Foto: Privat

”Bästa med att vara egen är friheten”

Jönköpingsföretaget Ceriq har funnits i sju års tid, först som enskild firma och numera som AB. Företagets grundare och VD Eric Johansson driver verksamheten som skapar specialanpassade dataprogram till flera stora kunder, exempelvis banker, industrier och e-handelsföretag.

– Det bästa med att driva eget är att man bestämmer själv, friheten att utveckla sina egna idéer är det bästa.

Specialanpassad systemutveckling till företag är den största verksamheten för Ceriq AB. Men företaget har även utvecklat det egna konceptet Ceriq Butik, en e-handelsplattform som inte säljs som ett färdigt koncept utan anpassas efter kundens behov. Det är en tjänst som riktar sig till företag som vill sälja produkter eller tjänster på nätet.

– Det finns ju färdiga paketlösningar redan som man kan klicka ihop själv på nätetför de riktigt små, men jag upptäckte att det fanns pengar att spara förden mellanstora kunden genom att utveckla en plattform som skräddarsys för just den kundens behov, säger Eric Johansson.

Nytt faktureringssystem

Bland företagets kunder finns bland annat banker, fackhandel, energimarknader, industrier, med flera. Nyligen fick Eric Johansson uppdraget att ta fram och installera en utrustning för att öka kvaliteten på utbildningen av kontrollrumsoperatörerna vid kärnkraftverket i Oskarshamn. En programvara som han tror kan komma att användas även i andra sammanhang.

– Vi tänker till exempel på kyrkor, där kyrkvaktmästaren mycket enkelt skulle kunna hantera ljudet under sammankomster. Eller idrottsplatsen, konferensanläggningen, föreningslokalen och många andra platser där ett bra ljud är viktigt, men man oftast inte har tillgång till den specialistkompetens som oftast krävs för ett bra resultat, säger Eric Johansson.

Nästa satsning för Ceriq AB är lanseringen av ett nytt fakturasystem.

– Det kommer att heta ”Ceriq faktura” och kommer varaett gratis faktureringssystem som man sedan kan köpa till extra funktioner till, säger Eric Johansson.