• Sedan 1915 har Saft varit beläget i det röda tegelhuset, som förutom produktionen av batterier också varit hem för ett glasbruk en gång i tiden.
  • Mari Kadowaki trivs bra på vd-posten och tycker om att se företagets omsättning öka för varje år. Foto: Linnéa Bohlin

"Det här är ett av våra största projekt någonsin"

De senaste elva åren har Saft AB fördubblat volymen på sin försäljning. Just nu står de inför ett av sina största projekt någonsin, att leverera reservkraftbatterier till Dohas nya tunnelbanesystem i Qatar. – Det är fantastiskt roligt, säger Mari Kadowaki, vd på Saft AB i Oskarshamn.

I över 100 år har företaget och dess anställda varit belägna i en byggnad i Oskarshamns hamn. Där har de producerat reservkraftbatterier till allt från fyrar och järnvägsbommar till sjukhus och gas- och oljeindustrin.

– Om man får strömförsörjningsavbrott eller strömförsörjningsstörningar då ska de här batterierna gå in och ersätta eller jämna ut strömförsörjningen, förklarar Mari Kadowaki, vd på Saft AB.

Företaget levererar batterier både innanför och utanför Sveriges gränser och kunderna varierar.

– Vi är hela tiden beroende av att det kommer in projekt med jämna mellanrum, säger Mari Kadowaki och nämner särskilt ett av de projekt som kommer ta stor plats under det kommande och nästkommande året.

– Nu i Qatar när man ska ha fotbolls-VM vill man bygga ut hela tunnelbanesystemet i Doha, deras huvudstad. Det är ett jätteprojekt och vi kommer leverera reservkraftbatterierna, säger Mari Kadowaki och förklarar att beställningen kom precis rätt i tiden.

– Oljeindustrin har gått ner lite grann och då är det bra att växla med ett infrastrukturprojekt, berättar hon och nämner att företaget levererar en hel del batterier även till intilliggande länder.

I elva år har Mari Kadowaki suttit på Safts vd-post och under samma tidsperiod har företaget fördubblat volymen på sin försäljning.

– Jag tror att det är för att vi är ett så bra team. Det är väldigt enkelt och förmånligt att vara vd för ett team som fungerar så väl, säger hon men menar också på att efterfrågan har ökat.

– Allt behöver batterier nu för tiden. Det kommer fler och fler sorters batteriteknologier men det verkar inte som att det kannibaliserar på varandra och vi tror att olika sorter kommer kunna samexistera ett bra tag till.

2016 firade företaget dessutom sitt 100-års jubileum.

– Det är ofattbart att man själv varit med i elva av de här 100 åren men tiden går fortare än man tror. Nu vill vi ha 100 år till, avslutar Mari Kadowaki.