• Roger Wegert och Big Bridge Connection i Storebro satsar på solsystem. Foto: Jenn Hultberg

"Man kan vara sin egen elleverantör"

Sommarstugor, jaktstugor och husbilar som i dag är beroende av elgeneratorer är målgruppen när Storebroföretaget Big Bridge Connection nu väljer att satsa på solenergisystem. – Vi fokuserar på så kallad off-grid, vilket innebär att man kan stå ute i naturen med sin husbil och ändå ha ström, säger företagets projektledare Roger Wegert.

Roger Wegert driver Big Bridge Connection som utgår från Storebro, tillsammans med Anki Beijerbergen van Henegouwen som arbetar från Stockholm. Företaget startades av Herman Beijerbergen för 30 år sedan under namnet Storebro Energi.

– Då var det fokus på båtbranschen. När han slutade tog dottern Anki över företaget, säger Roger Wegert.

Hösten 2015 flyttade Wegert tillbaka till hemstaden Vimmerby efter att ha bott i Holland i 20 år och blev då projektledare i företaget som samtidigt bytte både namn och inriktning.

– Vi valde att gå över på solenergisystem. Så kallad off-grid vänder sig till personer som äger sommarstugor, jaktstugor och husbilar exempelvis, och som i dag har en generator för att få ström. Folk vet kanske inte ännu om att man inte behöver ha en generator i dag för att få ström, säger Roger Wegert.

Energin samlas upp via solpaneler. Därefter tas energin upp i en så kallad solcellregulator som laddar batterier och därpå omvandlas energin till 230 volt ström i kontakten.

– Ett typiskt sommarstugesystem med två solcellpaneler kan enkelt driva ett energisnålt kylskåp, kaffekokare, TV och LED lampor på 230 volt. Elproduktionen och förbrukningen har man enkelt koll på med hjälp av en app. Ett solpanelsystems livslängd är mer än 20 år och under den tiden förlorar systemet maximalt fem procent av sin kapacitet, säger Roger Wegert.

Den energi som inte används lagras i en batteribank. Under molniga dagar lagras ingen ny energi eftersom det krävs solljus. Men det tar systemet igen när det blir sol igen, menar Roger Wegert.

– On-gridsystem är exempelvis solcellspaneler på en villa eller bondgård som redan har nätström. På vintern köper man el men på vår och sommar producerar man sin egen ström. Man blir sin egen elleverantör helt enkelt.

Enligt Roger Wegert har vi i Sverige fortfarande för billig el på grund av kärnkraftverken. Detta tror han är en orsak till att inte fler har solpaneler i dag.

– Många tvekar i dag eftersom vi har så billig ström. Om man jämför med Tyskland till exempel som är före oss i tiden så är solpanelerna en större producent än kärnkraften en solig dag. Jag tror att solsystemet kommer att slå igenom här om kanske två-tre år. Vi behöver alternativ till kärnkraft och hela tanken med solenergisystemet är att det ska vara miljövänligt, säger Roger Wegert.