• Douglas Almquist är näringslivschef i Oskarshamn sedan mars i år. Foto: Oskarshamns kommun
  • Antalet personer som pendlar till arbete i Oskarshamn är fler än de som pendlar från Oskarshamn för jobb.

"Oskarshamn är motorn i norra länsdelen"

Nästan dubbelt så många (3 000 personer) pendlar till arbete i Oskarshamn, än som pendlar ut för jobb. Med flera stora industrier som bland annat kärnkraftverket OKG, och Scania i spetsen, är Oskarshamn norra länets motor för näringslivet, menar Douglas Almquist, näringslivschef.

Han har bara varit näringslivschef i kommunen sedan mars månad. Men Douglas Almquist har en tydlig bild av kommunens styrkor och utmaningar.

– Näringslivet i Oskarshamn är fantastiskt, det finns ett otroligt drag i den här kommunen. Det ser man inte minst på inpendlingssiffrorna. Vi är en stor arbetsgivare i norra länet med ett antal stora aktörer. Vår utmaning tycker jag är att vi ska fokusera på och stötta våra styrkor ännu mer. Vi är en liten ort, vi kan inte bli så tunga på tjänstesidan som exempelvis Kalmar. Men vi har ett fantastiskt industriellt näringsliv och att stötta dem i att bli ännu starkare känner jag är vägen fram.

Douglas Almquist har bland annat dragit igång ett visionsarbete där kommun och förtagare i Oskarshamn får delta i olika workshops med fokus på hur kommunens näringsliv ska se ut om tio år.

– Jag vill få alla att se samma sak, att alla har en gemensam målbild.

I Oskarshamn har industrin under en längre tid spelat stor roll för näringslivet. En av kommunens största arbetsgivare är OKG:s kärnkraftverk med sina närmare 900 anställda.

– Kärnkraft är ju ett styrkeområde fortfarande, och kommer så förbli under lång tid framöver. Det handlar inte bara om reaktorerna som är ett ben, utan också om kommande avveckling av reaktorer, mellanlagret är ytterligare en kompetens inom kärnkraftområdet och sedan också kapselfabriken. Här finns i princip all kunskap som kan finnas kring kärnkraftområdet.

Vad betyder det för Oskarshamn att det finns just här?

– Det är något som inte är så lätt att flytta på. De anläggningar och det kunnandet finns just här.

Kommer Oskarshamn fortfarande vara "motorn i norra länet" om tio år tror du?

– För vår del är industrin en plattform, sen måste vi ha en fantastisk handel också och alla andra bitarna för att man ska vilja leva och trivas här. Men även framåt är industrin viktig för Oskarshamn.

– Jag tror att industrin står inför en ny era av digitalisering och annat. Oskarshamn kommer vara en av de här noderna där high tech industribolagen samlas och trivs.