• Det är svindlande att få avräkningen från Bibliotekstjänst och se att flera tusen barn har läst mina böcker, men som kulturföretagare är det svårt att få ordentligt betalt, säger Marianne Wallin.

”Som kulturföretagare har man svårt att få betalt”

Författandet av barn- och ungdomsböcker är centralt i Marianne Wallins dagliga liv, men det är inget man kan leva på, ens som företagare, suckar hon. Och det är svårt, även att få vettigt betalt för föreläsningar och kurser, som hon ofta håller inom skolans värld.

- Jag jobbar som konsult med ett eget koncept för ”kreativt skrivande” inriktat mot elever i årskurs 4-7. Det är jätteinspirerande. Jag satsar på att få gehör för konceptet inom ramen för ”Skapande skola” hos fler kommuner.

Marianne driver sitt företag ”Meningen” på kontorshotellet ”kontor1” i Åseda.

Där finns tolv företag, som jobbar med helt olika saker, men som lokalmässigt och i marknadsföringen agerar som ett nätverk och ”kontor1” drivs i kompanjonskap med Lena Gustafssons coachingföretag ”Guldkanten” (se separat artikel).

- Ett stort problem i kulturföretagandet är att omvärlden har svårt att förstå varför man måste ta betalt, när man sysslar med något som man tycker är så roligt! Ofta vill de att man ska ställa upp gratis, för jag ”får ju lite marknadsföring”. Men jag kan inte leva på att vara ”kulturvolontär”!

- Min senaste bok ”BRÄND” handlar om Ellen, som blir sexuellt utnyttjad av sin tränare. Man räknar med att det finns ett stort mörkertal inom idrottens värld, så det finns ett stort intresse för frågorna inom föreningslivet, förklarar Marianne Wallin.

- Om Kulturrådet tycker att mitt koncept passar in i deras nya satsning ”Idrott och läsande”, vilket jag tror, så kommer jag i vinter och nästa år att börja arbeta med detta i samverkan med kommuner, bibliotek och idrottsrörelsen.

Marianne Wallin har tidigare gett ut en serie med tre böcker på Kikkulis förlag om hästtjejerna Karin och Mina.

En fjärde är på gång. Som hästintresserad sedan 12-årsåldern känner hon sig hemma i ridsporten, men i dag agerar hon bara överdomare och funktionär. Andra får rida. Men skrivandet är oftast kopplat till ridsporten.

- Fast jag har skrivit en deckare, som heter ”En knackning för Bergsfrun”, där min man egentligen stod för idén och intrigen. Vi pratade och jag skrev.