• Gärd Fors arbetade som starta-eget utbildare och föreläsare, innan hon startade Bolagskraft med sin make

”Starta inte eget – hyr din arbetsgivare!”

- Många av dem som jobbar hos oss vill inte ha ett vanligt jobb. Folk vill inte vara livegna längre. De vill sköta sig själva och det får man inte göra utan vidare i det här landet. Det stämmer inte med myndighetskraven, inte med A-kassans regler, och inte med bankernas, om man vill låna pengar.
Detta är, enligt Gärd och Bertil Fors, förklaringen till varför 6 200 personer är formellt anställda i deras företag Bolagskraft, men jobbar som egna företagare i allt utom administrationen.
- Få politiker förstår sig på tjänsteföretag. De fattar inte att det är där tillväxten finns. Nu har vi bildat ”Egenanställningsföretagens branschorganisation” med ett 10-tal medlemsföretag, så får vi se om vi kan påverka till det bättre, säger Gärd. Vi är c:a 40 företag totalt i branschen.
Hur många personer sammanlagt, som driver egen verksamhet via något av dessa företag vet man inte, men det kan helt klart vara så, att en del av dem är inskrivna som arbetslösa vissa tider, eller jobbar extra, alternativt som komplement till pensionen. Men många är också unga.  Gemensamt för dem alla är att de vill slippa ifrån pappersarbetet och koncentrera sig på själva företagandet – i den omfattning de själva tycker är lagom. För att bli anställd i Bolagskraft räcker det att du accepterar de allmänna villkor som finns på deras hemsida och registrerar dina personuppgifter där. Du betalar inga fasta avgifter och binder dig inte för någon tid eller omfattning. Ett extraknäck på en timme går lika bra som en varaktig anställning.
- Du får registrera ett underlag för fakturering via nätet och skicka in dina kvitton på eventuella utlägg, så sköter vi bokföring, moms- och skatteredovisning och betalar ut din lön och redovisar arbetsgivaravgifter, säger Gärd. Inför deklarationen kommer det en inkomstuppgift som för alla ”vanliga” anställningar. Vi försäkrar den anställde och allt i ett kostar det 8,5 % på deras omsättning.
Företaget bildades av en slump 2002, då Gärd och Bertil jobbade som konsulter åt Arbetsförmedlingen i Malmö. De skulle granska hållbarheten i företagsidéer hos dem som sökte starta-eget-bidrag.
- En kille fick avslag, eftersom vi inte tyckte att det fanns förutsättningar för normal lönsamhet efter bidragsperiodens slut. Han blev fly förb-d och skrek att ”nu får ni f-nimej anställa mej, för jag har en kund som väntar på att jag ska göra ett jobb åt honom på måndag”, berättar Gärd. Det gav impulsen och vi tänkte – varför inte? Veckan efter kom en kompis till honom och ville ha motsvarande hjälp och sedan har det rullat på.
- Nu kommer det i snitt 55 nya i månaden, säger Bertil, utan att vi behöver annonsera. Det märks tydligt att många får tips av kompisar, när man sitter och snackar på puben, eller så, för en hel del registreringar på nätet kommer på nattkröken. Alla fixar sina egna uppdrag, men vi tar hand om det som de upplever som krångligt eller trist.
Allt som behövs för att driva Bolagskraft är en internetuppkoppling. I somras testade makarna Fors att driva företaget från Gotland, och det gick bra. Nu i oktober flyttar de till Spanien över vintern och har paddan, lap-topen och smart-phonen med sig.
- Sedan får vi se i förlängningen hur det blir. Vi har spekulanter på firman, men vill inte sälja just nu. Vi har haft anställda, men effektiviserat så pass, att vi klarar det här själva – oavsett var vi befinner oss.