• I juni firar Conny Hermansson 30 år som mäklare, varav de 18 senaste som företagsmäklare och regionchef i Svensk Företagsförmedling.

”Svårigheter att finansiera företagsaffärer bromsar generationsskiftena”

I år går de sista 40-talisterna i pension. Så sent som 2011 spådde Företagarna i en rapport att uppåt 175 000 företag skulle komma att byta ägare inom de närmaste åren, och kanske 10 % av dem läggas ner. Men boomen av företagsöverlåtelser har uteblivit!

- En viktig förklaring är, att det är mycket svårt för intresserade köpare att få banklån till förvärvskrediter, förklarar Conny Hermansson på Svensk Företagsförmedling i Växjö. Det är faktiskt lättare att sälja lite större företag, än de mindre, eftersom köparna av bolag med hög omsättning normalt sett är andra företag, med egna resurser.

- För 10 år sedan var det möjligt, för rätt person, att köpa ett företag och låna upp till 70-80 %. Men i dag får köparen ställa upp med 50-60 % av köpeskillingen kontant, om bankerna ska gå med på, att låna ut resten. Det är det inte så många som kan, vet Conny.

Men det finns olika sätt att lösa problematiken på, säger han:

- Det finns sätt att paketera. ALMI kan gå in med lån till en del av köpeskillingen. Och om säljaren är beredd att ligga kvar med en revers, som betalas av under ett antal år efter köpet, så sjunker kravet på egen kapitalinsats från köparen.

Finansieringen är alltså svår, men marknaden för överlåtelser finns. Industrier i alla branscher, med en bra mix av egna produkter och lego har många köpare, liksom handelsföretag. Serviceföretag köps ofta av en branschkollega, som vill bredda sitt kundunderlag, eller utvidga sitt verksamhetsområde geografiskt. På IT-sidan finns också stort intresse, och det är företag som har sin speciella värdering.

- IT-tjänster har ofta en global marknad, som är svår att värdera. Därför är det bäst att inte sätta någon prislapp, utan låta ”marknaden” bjuda. I ett fall nyligen, såldes ett webbhotell för fyra gånger vår egen optimistiska värdering, säger Conny.

Även om inte alla ”överåriga” företagare ser ett direkt saluvärde i sin verksamhet, finns det köpare till sådana också, säger Conny.

- Lägg inte ner ditt företag! En ny ägare kan gå in med ny kunskap och tillföra en ny dimension, som kan ge ett uppsving. Det finns det många exempel på, intygar Conny och nämner FF Svenssons Mekaniska i Åseda (se separat artikel).

Som allmänt råd till den som går i tankar på att sälja, säger Conny Hermansson:

- Starta förberedelserna i tid! Det kan ta 1-2 år att ”klä bruden”. Ofta ligger det alldeles för mycket i ägarens händer och huvud, vilket skapar osäkerhet. Risken för förlust av för mycket kontakter, kunskap och erfarenhet om ägaren faller ifrån, är för stor.

- I sådana fall kan det ibland vara önskvärt, att först förstärka organisationen med en extern VD. I andra fall kan en bra lösning vara att en yngre kraft, som vill ta över, går in i verksamheten och arbetar parallellt med säljaren under en övergångstid. Det kan vara fruktbärande för båda parter, konstaterar Conny Hermansson.

 

Fakta Svensk Företagsförmedling Växjö

Grundat 1996

Ägare Conny Hermansson

Bransch Företagsförmedling

Anställda 2

Omsättning 3 mkr