• Patrik Kinnbom, utvecklingschef i Vimmerby kommun, ser ett starkt företagsklimat i kommunen. Utmaningarna ligger i att möta näringslivets kompetensförsörjning. Foto. Jenn Hultberg

"Vimmerby går som tåget"

Högkonjunktur i världen, Sverige – och i Vimmerby. Kommunens utvecklingschef Patrik Kinnbom säger att det just nu inte finns någon bransch som går dåligt i Vimmerby. – Det går som tåget skulle jag säga. Jag vet faktiskt inget som går dåligt.

Näringslivsklimatet ligger på topp. Träindustrin och hustillverkare är några av branscherna som Patrik Kinnbom lyfter fram som extra blomstrande i dagsläget.

– Vi har ett företagsklimat som är bra, och just träindustrin går väldigt bra, säger Kinnbom.

Kommunen har två industriområden, Ceos samt Krönsmon som båda stod tomma under en längre tid. Men för ett par år sedan såldes första tomten på Ceos till ett fälgföretag, och snart började intresset för industriområdet att öka.

– Det är ofta så, om en satsar så är det fler som vågar hänga på.

I dag finns tre företag på plats på Ceos och flera är på gång att etablera sig på området.

– Det är jättestort intresse för att etablera sig på just Ceos i Vimmerby, som är ett område tänkt för handel och lättare industri. Krönsmon är tänkt enbart för industri och där gäller det bara att någon tar första steget och köper en tomt.

– Jag tror att många väljer Ceos för de vill ligga så nära centrum som möjligt, men det är gångavstånd mellan de båda industriområdena så båda ligger nästan lika nära.

Hur ska ni få upp intresset för Krönsmon?

– Exempelvis så har vi reducerat markpriset under hela det här året. Krönsmon är 60 kronor billigare per kvadratmeter jämfört med Ceos.

Trots ett starkt näringsliv ser Patrik Kinnbom flera utmaningar för kommunen.

– Vi har en stor utmaning i att möta industrin och företagens kompetensförsörjning. Sedan har vi bristen på bostäder som också är ett problem. Vi vet att vi har inpendlande som arbetar i Vimmerby men som bor i närliggande kommuner. Många av dem skulle säkert vilja flytta till Vimmerby om det fanns fler bostäder.

– Men det finns flera privata aktörer som nu visat intresse för att bygga i första hand bostadsrätter, i Vimmerby. Det är positivt att det finns ett intresse bland utomstående företag att bygga här, säger Patrik Kinnbom.