• Sävsjö snickerifabrik som grundades under första världskriget har nyligen köpts upp av Nybroföretaget Sunnerbo fönster. Foto: Henrik Simonsen

100-årigt bolag uppköpt av ny koncern

Anrika Sävsjö Snickerifabrik med närmare 100 år i branschen har köpts upp av Sunnerbo Fönster som i och med köpet är på väg att bilda en ny småländsk trävarukoncern.

Affären där fönster- och dörrtillverkaren Sunnerbo Fönster AB med säte i Nybro förvärvar Sävsjö Snickerifabrik blev klar i slutet av förra året och Sunnerbo Fönster tillträdde som nya ägare i januari år.

Stort avtal

Köpet är en del i ett större avtal där Sunnerbo Fönster skrivit ett flerårigt fönsterleveransavtal med Sävsjö Snickerifabriks tidigare ägare Kärnhem AB (som ägt fabriken sedan 2007).

– I avtalet kom vi överens om att vi tar över Kärnhems fönstertillverkning. Vi ska tillverka deras fönster och dörrar under ett antal år, berättar Peter Karlsson, vd för Sunnerbo Fönster.

– I och med förvärvet kan vi möta den ökade efterfrågan på en bredare produktmix. Vi är unika på marknaden med att kunna erbjuda fönster samt inner- och ytterdörrar från egen tillverkning, säger Peter Karlsson.

Renodlar

– Kärnhem renodlar sin verksamhet till enbart bostadsutveckling som är vår kärnverksamhet. Samtidigt vill vi behålla hög kvalitet på fönster i våra bostäder vilket vi gör genom att upprätta ett avtal om leveranser med Sunnerbo Fönster, säger Johan Karlsson, vd för Kärnhem, i ett pressmeddelande.

Sävsjö Snickerifabrik startade sin verksamhet under brinnande världskrig 1918.

– Fabriken har anor. En gammal fabrik med ett brett kunnande, säger Peter Karlsson.

Sunnerbo Fönster har nu på kort tid gjort två omfattande förvärv. År 2012 köptes Bröderna Johanssons Träförädling i nordskånska Osby och i den nya småländska koncernen ingår nu tre bolag.

Totalt omsätter man drygt 200 miljoner kronor och har lite över 100 anställda.

Sortiment breddas

Med köpet av Sävsjö Snickerifabrik breddas Sunnerbo Fönsters sortiment.

– De gör fönster som vi egentligen inte håller på med och som vi har köpt in innan, säger Peter Karlsson och berättar att ägandet av Sävsjöbolaget är långsiktigt.

– Vi kanske kan utveckla fabriken. Vi kommer att satsa en hel del. Det finns ett fantastiskt kunnande i fabriken, säger Peter Karlsson.

Kärvt läge

Läget inom hus- och byggbranschen är minst sagt kärvt sedan flera år. Sunnerbo Fönster försöker dock kämpa på.

– I vissa regioner i Sverige är det på väg upp men på den stora totalen är det lågt. Fönstertillverkningen har gått ned 25 procent men det är bara att kämpa på och investera kraftigt, säger Peter Karlson.

Bland annat har Sunnerbo Fönster gjort en tung investering i sin anläggning i Nybro där man köpt in en CNC-maskin för 20 miljoner kronor.

– Vi ligger inte på latsidan, vi ser om vårt hus. Det finns alltid ett behov och man får vänta tills läget blir bättre. Man måste se det långsiktigt, säger Peter Karlsson.