• Casper Rosén och Ulf Qviberg säger att alla branscher inom tillverkningsindustrin kan ha stora fördelar av 3D-skrivare. Foto: Lena Dahlberg
  • Plaster och metaller kan skrivas ut i en 3D-skrivare. Produkterna kan nästan vara hur komplexa som helst.

3D-tillverkning tar marknadsandelar

Allt fler intresserade av additiv tillverkning

En kopia av en käke med tänder, ett armband, en propeller. Och en staty föreställande en känd politiker. Allt går att skriva ut i 3D, dessutom i många olika material: plast, betong, vax, glas, keramik, aluminium och rostfritt stål. Bland annat.

För snart fyra år sedan satsade Ulf Qviberg och Casper Rosén på en riktig framtidsbransch och startade 3DCenter i Västervik. Enligt ägarna är det i många fall helt avgörande för en branschs utveckling att hoppa på "3D-tåget".

– I USA försvann den traditionella tillverkningen av hörapparater inom loppet av 15 månader. Istället var det de företag som hade satsat på individanpassad tillverkning i 3D som tog över hela marknaden. Vi tror det kommer gälla för många branscher framöver, i alla fall för produkter som tillverkas i kanske tusen eller färre exemplar.

Inga begränsningar

Finessen med utskrifter i 3D, så kallad additiv tillverkning, är att de kan göras hur komplexa som helst, det finns väldigt få begränsningar.

– Det mesta som går att rita i ett CAD-program går att skriva ut i 3D, säger Casper Rosén.

– Den stora vinsten med att skriva ut i 3D är att produkten kan göras helt individanpassad, vilket den dentala branschen använder sig av när det gäller till exempel tandbryggor och tänder. Kirurger kan träna sig inför en operation i en käke genom att först göra operationen i en konstgjord prototyp eller 3D-utskriven käke, identisk med patientens käke.

– Och inom sport går det att jaga tiondelar genom att individanpassa materialet optimalt.

Små serier ger fördelar

Alla branscher inom tillverkningsindustrin kan ha stora fördelar av 3D-skrivare, enligt Rosén och Qviberg. Åtminstone när det handlar om prototyper och små serier.

– En del till en myntautomat till exempel. Ska man tillverka den på traditionellt sätt är det kanske fem mindre delar som ska sättas samman. Varje del kräver speciella verktyg. Med en 3D-skrivare tillverkas maskindelen i en enda del.

– Det här är inga leksaksmaskiner, de skrivare vi säljer kostar från 50 000 kronor upp emot 17 miljoner kronor. Men vi förmedlar även utskriftstjänster och jobbar med allt från små lokala uppfinnare till stora väletablerade företag.