• Magnus Karlsson.

90 procent leasar sin transportbil

För några år sedan var kravet från kunderna att bilen skulle gå och det skulle vara relativt billigt. I dag ser trenden inom transportbilar lite annorlunda ut och kunderna har högre krav. Bilarna ska nu vara av mindre modell, tresitsiga och ha mer utrustning.

En transportbil är en viktig del av företaget och det kostar pengar om den inte rullar. Det säger Magnus Karlsson, på Holmström Bil AB.

– Det vanligaste är att man leasar en transportbil kanske tre år och sedan byter in den. Det kan bli dyrt om man har en gammal bil och inte kan ta sig till jobben på grund av att den blir stående, säger han.

Magnus Karlsson säger att det är rejäl fart på försäljningen av transportbilar just nu. Efter sommaren brukar försäljningen alltid gå upp.

Vad ska man tänka på när man köper en transportbil?

– Att köpa rätt bil till rätt person och verksamhet. Man måste tänka på hur bilen ska användas, precis som när man köper personbil.

Vad är det företagen efterfrågar på sina transportbilar?

– Många vill ha mindre modeller, tresits är nästan alltid ett krav och så vill man att företaget ska synas mer på bilen. Man vill även utrusta sin transportbil mer, exempelvis med bluetooth och pekskärm.

– Kunden har generellt fått en ökad medvetenhet för bilen som mer än ett transportmedel - det är även en arbetsmiljöfråga, säger Magnus Karlsson.

Hur har trenden inom transportbilar förändrats senaste fem åren?

– Förutom att man vill ha mer välutrustade bilar som är skräddarsydda efter kundens behov, så har leasingen ökat från cirka 75 procent till 90 procent. Många ser värdet i att leasa en bil. Det blir en mindre belastning för företagets ekonomi att hyra istället för att göra ett stort inköp.