• – Vår målsättning är att investera för att kunna växa, säger Hans Johansson, VD i familjeföretaget Alfing i Älmhult AB. I receptionen sitter dottern Malin.
  • Modellen Terri 3020 A är smidig och säljs till privata skogsägare. Den hanteras med van hand av VD Hans Johansson..

Alfing i Älmhult AB ett starkt expanderande företag

Skogsmaskiner den nya nischen

Från millennieskiftet fram till 2016 har Alfing i Älmhult AB investerat 137 miljoner i nya maskiner och automatisering. – Det betyder att vi samtidigt har byggt till lokalerna elva gånger. Idag har Älmhultsföretaget en lokalyta på 11500 kvadratmeter med 80 anställda, säger företagets VD Hans Johansson.

Kärnverksamheten bygger på legotillverkning av produkter i plåt och rör. Verksamheten är heltäckande och omfattar även pulverlackering och montering.

Hans Johanssons tydliga målsättning är att investera och automatisera för att klara konkurrensen och kunna anställa.

I receptionen på familjeföretaget arbetar Malin Johansson, dotter till ägaren Hans Johansson.

– Jag började tidigare i produktion för åtta år sedan och har nu fått ta hand om administrativa uppgifter, säger Malin.

Det ursprungliga företaget Alfing startades av Alf Salomonsson och Inge Anderberg 1964. Efter konkurs 1993 tog Hans Johansson och svärfar Torsten Olofsson över företaget. Delägare i företaget idag är också Hans hustru Kerstin.

– I början hade vi inga anställda och en verkstadsyta på 2000 kvadratmeter. Vi växte långsamt fram till 1999, när vi hade nått upp till en omsättning på 20 miljoner och 23 anställda på sju år.

Hemligheten bakom Alfings framgångar är också att produktionen diversifierats. Mycket av plåttillverkningen går till varuhusinredningar och stolar till aulor på universitet och högskolor och idrottsarenor.

– Vi har levererat cirka 200 000 sittplatser till hockeyarenor i hela landet under åren, inte minst till Vida Arena och Ljungby Arena.

Dessutom har Alfing en stor kund för detaljer till tung fordonsindustri och producerar även 12000 sjukhussängar om året. Sammanlagt har företaget 300 legokunder.

För att bredda produktionen och inte drabbas av nedgångar beslutade sig företaget att gå in i en helt ny bransch 2010.

– Då började vi tillverka Terri skogsmaskiner från början till slut. Jag hade viss erfarenhet av skogsmaskiner eftersom jag vuxit upp på en lantgård, berättar Hans.

Modellen 3020 A säljs till privata skogsägare. Detta är en skotare som transporterar ut virket. Den andra modellen heter 34. Den finns som skotare, kombi och som skördare. Det är i huvudsak proffsentreprenörer som köper den.

– Hemligheten är att kunna bestämma över produkten och inte bara vara beroende av legokunder, förklarar Hans Johansson på Alfing, ett Älmhultsföretag i medvind.

Fakta Terri 3020 A

Modellen Terri 3020 A säljs till privata skogsägare. Detta är en skotare som transporterar ut virket. Den andra modellen heter 34. Den finns som skotare, kombi och som skördare. Det är i huvudsak proffsentreprenörer som köper den.