• I startgroparna för att gå en VD-utbildning på Improvera AB i Växjö ligger från vänster Gustav Einarsson, Margareta Munge och Eva Haraldsson. I mitten ses marknadskoordinator Linda Ellingsen och längst till höger VD:n och grundaren Nils-Erik Persson. Foto: Edgar Weibull
  • Linda Ellingsen, marknadskoordinator, och Nils-Erik Persson, VD, ser en ökad efterfrågan på VD-utbildningar. Foto: Edgar Weibull

Allt större krav ställs på ett företags VD

Växjöföretaget Improvera AB ser ökat behov av utbildning för företagstopparna

I en tid av snabba förändringar i samhället ställs stora krav på företagsledare som kan leda och förnya företagen med sikte på kompetensutveckling och expansion. Sedan ett par år tillbaka finns det möjlighet att vidareutveckla sig i sin roll som befintlig eller blivande VD genom en utbildning på Improvera, baserad på Teleborgs slott i Växjö.

Improvera har tidigare genomfört fyra kursomgångar med totalt 40 deltagare från Malmö i söder till Jönköping i norr. Utfallet har blivit utöver förväntningarna och nu väntar en ny kursomgång.

– Styrning av ett bolag kräver god kompetent ledning och förväntningarna på en VD lär öka i takt med välutbildade medarbetare som ställer krav. Så det är viktigt att ett bolags styrelse är angelägna om att deras VD utvecklar sig själv och därmed blir ett föredöme för andra chefer och övrig personal, säger Nils-Erik Persson, som är huvudägare i Improvera AB.

Nils Erik startade familjeföretaget 1995 och flyttade 2002 över verksamheten till Teleborg. Från början är han bankman med 15 år som chef för Föreningsbanken i Alvesta.

En speciell roll i Improvera har Linda Ellingsen, handplockad marknadskoordinator och marknadskonsult tillsammans med läraren Christina Lindberg. Lärarna kommer från Stockholm, Göteborg, Båstad och Växjö. De har alla gedigen erfarenhet från arbetslivet.

Deltagarna kommer från bolag i olika storlekar, såväl privat- som offentligt ägda. De flesta har redan rollen som VD och dessutom tillkommer hela tiden kandidater som är i färd med att förr eller senare bli VD och därför söker sig till utbildningen. Några har efter den tagit steget fullt ut och blivit VD. Större företag har också låtit affärsområdeschefer vara deltagare för att bättre förstå styrning av bolag och sin egen roll i det.

– Viljan att kunna påverka och göra skillnad lockar mig till den här utbildningen. Som VD krävs att man är drivande som person, säger Margareta Munge, regionchef för Apoteket Kronan med apoteksverksamhet från Karlskrona till Nyköping. Margareta avslöjar att hon redan som 13-åring fick sin första ledande roll, när hon fick en tjänst som kantor i hemförsamlingen Tryserum i Östergötland. På den vägen är det för farmaceuten som går vidare och utbildar sig för en framtida position i VD-stolen.

Från en helt annan bransch, som också är i högsta grad expanderande, kommer Eva Haraldsson, redan nu VD för Arkitektbolaget Kronoberg AB. Hennes ambitioner som VD för företaget efter att ha förkovrat sig ytterligare på utbildningen blir att driva företaget framåt.

– Vi är ledande på trä och nu gäller det att fokusera på det vi är bra på, säger Eva Haraldsson.

En av de andra intressenterna till att gå VD-kursen heter Gustav Einarsson, redan nu etablerad profil på Einar Coaching AB. Gustav har många strängar på sin lyra. Redan när han flyttade till Växjö för universitetsstudier för 15 år sedan startade han sitt första företag. Sweden Sport Academy har idag 13 heltidsanställda med inriktning på att arrangera idrottsläger.

– Därefter har jag startat ett städbolag och har numera en företagsgrupp med en omsättning på 40-45 miljoner. Senast har vi gett oss in i fastighetsbranschen efter att ha köpt FLK-huset på Staglaberget i Växjö, berättar Gustav Einarsson, en av de välmeriterade kandiidaterna till att gå kursen för framtida VD-ar och styrelseproffs på Växjöföretaget Improvera.

 

Fakta VD-utbildningen

VD-Utbildningen omfattar 4 x 2 dagar och genomförs höst respektive vår. Programansvarig och lärare är Christina Lindberg, Växjö, som har lång erfarenhet från olika branscher och ledande uppdrag.