• Mobiler och telefonväxlar är moderna tekniska saker som André Bjälefors dagligen möter i sitt arbete.

Andre är bra på helhetslösningar

Den tekniska utvecklingen på telefonisidan går snabbt framåt, något som både kan spara tid och pengar åt den som är öppen för nya lösningar. I Kalmar län är Dackebygdens Elektronik ett av de ofta anlitade företagen, där André Bjälefors både är ägare och montören ute på fältet.

André jobbar inom ett stort upptagningsområde från sin centrala punkt i Virserum, med kunder i såväl Vimmerby och Hultsfreds kommun, men också i Kisa, Huskvarna och Växjöområdet.

André började som installatör på företaget 1993, tog över som ägare fyra år senare och har sedan dess specialiserat sig allt mer inom den moderna telefonins område.

– Jag sysslar med det mesta som gäller installationer i mobila enheter som i lastbilar eller skogsmaskiner, men kan också leverera helhetslösningar i form av fasta eller mobila växlar, plus det som gäller datorbiten, berättar André.

Sedan många år tillhör företaget Ring Up-kedjan, med 58 butiker i hela landet. 

Tryggt med larm

Ensamlarm är en produkt som förfinats de senaste åren, perfekt både för ensamarbetande inom hemtjänsten, skogsarbetaren eller för den ensamboende pensionären som vill ha en extra trygghet i sitt liv.

– Helt klart en bra lösning för många personer. Eftersom larmet går via GSM-nätet vilket innefattar GPS-positionering kan du ha den med dig överallt och alltid känna dig trygg.

Ett annat område där André har mycket att göra med just nu är att anpassa företagsväxlar till den nya internetbaserade trafiken (Sip), när Telia avvecklar ett antal av sina föråldrade system vid årsskiftet.

– Alla företag vet inte om det, men det kan innebära problem. Är man sent ute kan det betyda att man inte får behålla sina linjer och access. Med de nya växlarna finns det många lösningar som gäller kommunikation, men även kostnadsmässigt blir det en fördel i slutändan.

Ute på fältet

Det är inte svårt att förstå att en tekniker som André är en bra kontakt som kan hitta lösningar på det mesta. Mestadels handlar det om tolvtimmarsdagar ute hos kunderna, både med installationer eller att informera om hur man kan förbättra sin kommunikation med modern teknik.

– Jag är mer nischad mot företagen nu än förr. För större företag har man mycket att vinna med en mobila lösningar eller en virtuell växel om det är vad man önskar. Teknikutvecklingen verkar aldrig stanna inom det här området, men den är samtidigt väldigt roligt att jobba med, tycker André i Virserum.