• Prisutdelning på Möjligheternas Kväll i Högsby. Från vänster Liselotte Arvidsson, Ulrika Nyström Ljung, Per Ljung och John Friberg.

Ansvarstagande fiberföretag blev Årets Företagare i Kalmar län 2015

Per Ljung och Ulrika Nyström Ljung som driver företaget Top Fibre AB, Vena, Hultsfreds kommun, tar ett stort samhällsansvar och värnar om att skapa arbetsplatser för unga även på landsbygden. Två tredjedelar av deras 20-tal anställda är under 25 år!
Under högtidliga former på Möjligheternas Kväll i Högsby delades priset ut till Årets Företagare i Kalmar län 2015.
Det är ett riktigt hedersuppdrag att få dela ut detta pris säger Liselotte Arvidsson, regionsamordnare Företagarna Kalmar län. Att få göra det just på Möjligheternas Kväll i Högsby, där den lokala Företagar-föreningen lägger ned ett jättejobb och ordnar en alltigenom hellyckad kväll, gör det hela ändå roligare, tillägger hon.
Det är ett antal kriterier som ska uppfyllas för att kunna bli Årets Företagare och ett av dem är att vara en god ledare och förebild. Ett exempel på det är just att företaget tar samhällsansvar, fortsätter Liselotte.
En av våra grundidéer är att verka för landsbygden i kombination med att värna om att de unga stannar kvar på landsbygden, säger Ulrika.
Top Fibre har också en affärsidé som bidrar till utveckling på landsbygden genom att de arbetar med föreningar som bygger egna fibernät.  Några kallar fenomenet ”fiber från hemmet”, andra ”fiber till hemmet”, en tredje ”fiber till landsbygden”. Vi gör allt från projektering till byggnation och inskarvning av kabel tillägger Per.
Per har lång erfarenhet från arbete inom fiberbranschen, han har jobbat med tekniken i nästan 30 år och Ulrika har stor erfarenhet från företagande. Hon har bland annat startat flera tidningar. Tillsammans kompletterar de varandra och kan erbjuda sina kunder den allra bästa servicen.
Dessutom är företaget inriktat på flera nationella och internationella projekt.
Vi arbetar med havskablar, längre mätningar, vindparker eller ren övervakning, säger Per. Top Fibres personal är utbildade för uppdrag till havs.
De har gått säkerhetskurser och har certifikat för flera skarvmetoder. Bland annat övervakar och dokumenterar vi arbetet då TeliaSonera International Carriers atlantkabel behöver underhållas.
Här i Sverige hanterar vi även kablar som löper genom såväl små som stora vattendrag. På frågan om hur de tror det kommer att gå i Stockholm den 9 oktober när de representerar Kalmar län i Årets Företagare Sverige blir svaret: - Vi ser fram emot middagen på Stadshuset och vi kommer framförallt att njuta av ögonblicket. Det är alltid skoj att träffa andra företagare, som inte helt sällan är en samling envisa idésprutor. Och om vi skulle få ett pris så blir det ännu en oväntad bonus!