• Med ett inbyggt vägningssystem och en kompakt pack- och förslutningsmaskin kan Mauto ersätta en linje som tidigare kostat 2 mkr till priset av mindre än en halv miljon.
  • Nu tar Gullvi och Roland Karlsson sig tid att njuta av tillvaron, men Rolands sjukdom gör sig påmind varje dag, i och med att han blev döv på ena örat – antagligen på grund av tillfällig syrebrist.

Aorta-sprängningen kunde kostat VD:n livet, men han fick en ny chans

Roland Karlssons liv hängde på 15 minuter. När stora kroppspulsådern (aorta) brast, var det bara en serie lyckliga omständigheter som räddade honom. Då detta hände, den 19 september 2012, var han VD för Getinge Disinfection i Växjö och hade precis meddelat koncernledningen att han ville trappa ner för att sluta våren 2014. I dag är han på gång att bygga upp ett nytt, eget företag.

Roland hade gått den långa vägen från examen som maskiningenjör vid Tekniska gymnasiet i Kalmar, via jobb som produktionstekniker på ITT-Flygt i Emmaboda, teknikkonsult på dåvarande Utvecklingsfonden i Växjö, teknisk chef på Torsten Ullman i Moheda till VD-jobbet inom Getinge-koncernen, med uppdrag även på koncernnivå. Mycket resor, nästan ingen gräns mellan arbete och fritid.

- Du jobbade ju som om det vore ditt eget företag, säger hustru Gullvi, som fick fira sin 50-årsdag utan maken, fast han ringde hem från Asien och grattade.

När Roland tillträdde 1992 omsatte Getinge Disinfection 78 mkr, varav 97 % i Sverige. När han slutade i mars 2013 var exportandelen den omvända och omsättningen 650 mkr. På vägen köpte han företag i USA, Canada och andra länder. Det hände att affärsresan till USA gick tur och retur samma dag, med blott några timmar på plats för att uträtta det akuta ärendet. Blev det inte lite för mycket macho-tänk i sättet att vara och hantera tillvaron?

- Jag tänkte aldrig så, utan jag har bara tyckt att det har varit så oerhört intressant och stimulerande att bygga företag, säger Roland.

Men hälsan misskötte han. Inför en planerad by-pass-operation 2009 var han på affärsresa i Kina veckan före!

- Jag tänkte in på operationen förrän jag satt på sjuktransportbussen till lasarettet. Det gillade inte läkaren. Men jag har aldrig oroat mig, utan i stället skjutit ifrån mig olika krämpor och symptom, som uppträtt genom åren. Inte lyssnat på signalerna, säger han.

- Efter operationen skulle jag naturligtvis ha tagit det lugnt ett tag, men jag tyckte inte det fanns tid till det. Jag var igång på jobbet igen, bara två veckor efter operationen.

Dagen före aorta-sprängningen var han på koncernkonferens i Köpenhamn och fick oerhört ont i ryggen, men lyckades genomföra sitt slutanförande före hemfärden med bil.

Väl hemma i Växjö gjorde det så ont att han ringde Sjukvårdsupplysningen, men antagligen bagatelliserade han själv symptom och smärtor, så man kom överens om att avvakta till morgonen efter. Hans fru Gullvi gick upp på övervåningen och hörde då att Roland föll av stolen.

- Sedan är allt svart för mig tills jag ser ansiktet på den kvinnliga kirurgen nästa dag, säger Roland. Jag bara kände att jag inte fick luft och ropade på Gullvi i ambulansen.

Gullvi berättar att hon ringde 112 och ambulansen kunde komma snabbt. Det var också tur att två kompetenta kirurger fanns till hands, för en hade inte räckt. Roland var i så dåligt skick att omedelbara insatser krävdes. Att söva honom gick inte. Det hade han inte klarat. Gullvi blev ombedd att kontakta sina närmaste och ringde efter döttrarna och mågarna, som kom till lasarettet.

- Jag upplevde en overklig känsla av att vara utanför mig själv, de timmarna på natten, berättar hon. Då bestämde jag mig också för att sluta jobba.

- En lycklig omständighet var att aorta sprack på ryggsidan, för där är den lite inkapslad, så att visst blodomlopp ändå sker. På buksidan skulle det ha handlat om 10 sekunder, innan livet är slut, säger Roland.

Så här efteråt är Gullvi och Roland tacksamma för att de hade pratat igenom framtiden, i veckan innan aorta-sprängningen. Roland hade kommit fram till att det var dags att lägga av med jobbet och han hade även informerat koncernchefen om detta. Därför kunde Getinge sätta in en ställföreträdare direkt, och behövde inte avvakta för att stämma av mot Rolands hälsotillstånd.

Tiden efter operationen har gått bättre än befarat. Gullvi trodde först inte att Roland skulle kunna jobba mera, och menar att alla är överlyckliga över att han ens klarat livhanken. Men hon och Roland har jobbat mycket för att skapa en positiv spiral. Nu tar han sig tid att njuta av sin egen tillvaro.

Men nu är han också på gång att bygga ett företag till sig själv!

Av en händelse kom han att köpa Romatec efter dess konkurs och bildade Mauto, som har utvecklat en ny variant av förpackningsmaskin, som både matar, väger och försluter. Förpackningarna kan innehålla t.ex. fröer, plastdetaljer, skruvar, godis eller sallad, så användningsområdet är brett.

Men han är också på gång att bygga upp en annan verksamhet kring styrning av slaktdjursproduktion och uppföljning av köttet ”från gård till gaffel”.

Potentialen i detta ligger på miljardnivå . Men än återstår det en del jobb till dess. För Rolands del, förhoppningsvis, mindre intensivt än det hittillsvarande livet har inneburit.