• Maria Karlsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen i bland annat Hultsfred, säger att verksamheten satsar i kommunen och behöver större lokaler.

Arbetsförmedlingen växer i Hultsfred

Mer personal och nya lokaler är vad Arbetsförmedlingen satsar på i Hultsfred just nu. – Vi gör bedömningen att vår närvaro behövs bättre i Hultsfred, säger Maria Karlsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen.

Kontoret i Vimmerby stänger och istället har Arbetsförmedlingen gjort en överenskommelse med kommunens Arbetsmarknadsenhet som innebär att man får låna lokaler och kommer att finnas på plats för både spontanbesök och bokade sittningar. Men utgångspunkten hamnar i Hultsfred där personalstyrkan närmare dubblas.

– Ja, det stämmer men där ingår även personalen från Vimmerby när vi slår ihop de båda kontoren. Men det innebär även vissa nyanställningar och vi planerar för en verksamhet med totalt 45 personer, säger Maria Karlsson.

När Arbetsförmedlingen växer krävs nya, större lokaler. Man har tittat på olika lokaler men det lutar åt att verksamheten hamnar i nuvarande Bibliotekets lokaler.

– Men i så fall behöver lokalen byggas om lite först så vi kan tidigast flytta in i september 2017.

Varför valde ni att satsa just i Hultsfred?

– Arbetsförmedlingen hade redan innan bestämt att man skulle stänga flera kontor i landet för att frigöra mer tid för personalen. Arbetslösheten var högre i Hultsfred än i Vimmerby så vi gjorde bedömningen att vi behövdes bättre här, säger Maria Karlsson.

– Vi kommer även att ha en samarbete med arbete- och integrationsenheten. Hultsfred vill att så många som möjligt av kommunens nya, utomeuropeiskt födda invånare stannar kvar i Hultsfred och målet för oss är att sänka långtidsarbetslösheten för de här personerna.