• Tyghuset tar emot pris som årets företagare vid Jönköpingsgalan. Foto: Marcus Gyllborg / Jönköpingsgalan

Årets företagare började i övergiven lokal

Textilförsäljningsbolaget Tyghuset i Taberg fick pris som årets företagare vid årets Jönköpingsgala. Under årens lopp har bolaget tagit steget från nedgångna lokaler till webben.

Tyghuset i Taberg bildades i början av 1990-talet när systrarna Lena Ågren och Karin Lund tillsammans med sin far köpte en övergiven lokal i Taberg där verksamheten startade.

I lokalen lär fönster ha saknats och fladdermöss bott men utvecklingen har gått framåt rejält sedan dess.

De senaste tio åren har omsättningen mer än fördubblats och ligger nu på drygt elva miljoner kronor.

Bolaget har sex anställda och driver tre butiker. En hemma i Taberg, en i centrala Jönköping och en webbutik där aktiviteten är stor.

Ryktet har spridit sig

Tyghuset var nominerade och vann också pris som årets företagare vid Jönköpingsgalan i januari.

”Ryktet har spridit sig i hela landet att det i lilla Taberg finns en fantastiskt duktig leverantör av tyg- och inredningsprodukter. I dag är de en av Sveriges ledande textilbutiker med ett unikt sortiment, och de räknar med att fortsätta att växa”, löd en del av motiveringen till priset.

- Det är fantastiskt, säger Lena Ågren om utmärkelsen.

Tyghuset sysslar främst med att inreda lokaler åt företag. Det handlar till stor del om gardiner och fönster. I verksamheten ingår inte bara försäljning utan också rådgivning, sömnad och montering.

Även om inrednings- och webbutikerna är ansiktet utåt för Tyghuset handlar en stor del av verksamheten om beställningar åt olika större kunder.

Tyghuset sköter bland annat inredning åt en stor hotell- och konferensanläggning i Skåne och har avtal med bland andra Jönköpings kommun.

- Vi kan skräddarsy lösningar, det är vår specialitet, säger Lena Ågren.