• Bengt Gustafsson har köpt tre nya CNC-maskiner i år, med företagets egna medel. Och han vill gärna fortsätta att expandera i balanserad takt.
  • Produktionsstyrningen är synlig på bildskärmar i alla lokaler, så det är lätt för alla att ta reda på vad man ska ta tag i härnäst, eller kolla var en viss order ligger i flödet. Bengt Gustafsson är mycket nöjd med det datoriserade styrsystemet.

Årets företagare i Ljungby vill inte bli störst, men gärna bäst

Årets företagare i Ljungby kommun, Bengt Gustafsson med företaget Tutaryds Mekaniska Verkstad AB (TMV), har vuxit tryggt och balanserat, sedan starten 1980 hemma i garaget i Gnustorp. I dag är man en välrenommerad underleverantör till såväl globala som lokala företag, men det började med att Bengt köpte brorsans verktygslåda för en krona.

- Folk frågar ibland vad jag har för affärsidé, säger han, men jag har hållit på i 35 år utan att ha någon. Måste man ha det? Jag vill bara göra mer av det jag håller på med och växa lugnt och tryggt med egna medel.

En liten underdrift är det säkert, för TMV:s maskinpark tyder på en målmedveten satsning på en högeffektiv produktion. Att vara en kvalificerad underleverantör, utan egna produkter, kräver att man har en hög teknisk nivå för att vara konkurrenskraftig.

- Styrkan ligger i mina jätteduktiga medarbetare, anser Bengt. Och att vi vuxit sakta med egna pengar. Jag har aldrig strävat efter att bli stor, men gärna bäst! Det är bättre att växa sakta, och ha båda fötterna på jorden.

I maskinhallen står bland annat tre nya fleroperationsmaskiner från i år, och totalt sju maskiner. En maskin klarar fyra meter långa arbetsstycken och en fem-axlig bearbetning.

- Vi gör många detaljer till industrierna i Småland, förklarar Bengt. En del skickar vi även till fabriker i USA och Polen. Det är komponenter och maskindelar till bl.a. truckar, grafiska industrin och andra maskiner i korta serier. Vi klarar hela kedjan från råmaterial till ytbehandlad produkt.

I stort sett alla detaljer som har tillverkats genom åren finns bevarade, så det går alltid att få fram reservdelar. Ibland redan till dagen efter (färgen måste ju hinna torka).

Någon kvalitetscertifiering finns inte, men ett väldigt bra produktionsstyrningssystem, som man kan följa på skärmar runt om i lokalerna. Där finns orderlistorna, och där syns aktuell kapacitet och beläggning i respektive maskingrupp.

När Bengt nu närmar sig 60, funderar han ibland på framtiden. Kanske säljer han så småningom, men sannolikt dröjer det ett tag, innan han har bestämt sig. För fortfarande drivs han av en vilja att utveckla företaget. Det var något som Företagarna tog fasta på i motiveringen till utmärkelsen Årets företagare, som Bengt fick ta emot vid Kan-Galan i Ljungby den 3 oktober:

”Med stort engagemang och innovativt produktionstänkande har pristagaren expanderat och effektiviserat sin verksamhet till ett företag att räkna med i framtiden. Bengts vision och entreprenörskap återspeglas i verksamhetens stabilitet och expansion. Företaget är ett bevis på att småföretagare är att räkna med i framtiden.”

FAKTA Tutaryds Mekaniska Verkstad AB

Grundad: 1980

Ägare: Bengt Gustafsson

Bransch: Verkstadsindustri

Omsättning: 25 mkr

Anställda: 24