• XNvillan säljer cirka 20 villor om året. Foto: XNvillan

Årets nyföretagare i Vetlanda kommun

Hustillverkarna bakom XNvillan AB utsågs tidigare i våras till årets nyföretagare i Vetlanda kommun – Ett bevis på det slit man lägger ner, en bekräftelse att vi är på rätt väg med företaget, säger Patrik Nyhlén, en av XNvillans grundare, om utmärkelsen.

Grundarna Patrik Nyhlén och Martin Erixon fick ta emot utmärkelsen som årets nyföretagare 2014 vid den årliga näringslivsgalan i Vetlanda i april.

Motivering

XNvillan fick priset med följande motivering från juryn:

”XNvillan AB, har genom professionellt arbete, ödmjuk framtoning och starkt engagemang där man vågat sticka ut, lyckats bygga upp ett livskraftigt, framgångsrikt företag. Ägarna kompletterar varandra och har samma värderingar som kunden inom miljö och energi och smak för design. Genom sin lyhördhet för kundernas behov och att ge kunden mer än den förväntar sig har företaget skördat framgångar inom en tuff marknad. Genom noggrann planering, leveranssäkerhet och ekonomisk kontroll har företaget skaffat sig god renommé, som bidrar till förtroende inom ett växande kundsegment, av både stora och små kunder.”

Klimatsmart

XNvillan låter tillverka energieffektiva och klimatsmarta hus, bland annat passivhus. Tanken är att de som köper husen är de som gärna vill ta miljöansvar. XNvillan säljer såväl enfamiljshus som lägenheter och fritidshus.

Varje hus byggs unikt och kundanpassat.

Bolaget grundades 2010 och omsatte ifjol 17,5 miljoner kronor, en dryg tredubbling jämfört med året innan.

Produktionsvolymen ligger på cirka 20 hus. XNvillan har ingen egen produktion av husen utan köper in tjänsterna.

Kunderna finns främst i Stockholm och Mälardalen.

Husbranschen har genomgått en lång kris och läget är fortfarande inte bra.

– Det byggs alldeles för lite, det finns ett uppdämt behov och en bostadsbrist. Samtidigt ser det positivt ut med låga räntor och energikrav som skärps. Det känns bra, säger Patrik Nyhlén som likt många andra i branschen menar att bolånetaket ställt till det för hustillverkarna.