• Arne Bernström startade företaget för 23 år sedan.
  • Rickard Carlsson är säljare på Bernströms truck.
  • Lars Andersson från Ankarsrum, är servicetekniker och arbetar ofta mot Akzo nobel och Ankarsrums bruk.

Arne startade företaget i ett garage för 23 år sedan

Bernströms Truck hade öppet hus och visade upp sina truckar och städmaskiner, som de är återförsäljare för. Både befintliga och nya kunder var inbjudna och drygt hundra personer väntades till Strömbo gamla ladugård, där företaget idag har sin verksamhet.

Bernströms truck har idag nio anställda och är det ledande företagen i Kalmar län, vad det gäller truckar och service. 90 procent av företagets kunder finns idag vid ostkusten, från Mönsterås till Östgötagränsen. Det var Arne Bernström som startade företaget för 23 år sedan i ett garage som för länge sedan blivit förlitet. Idag får den gamla ladugården i Strömbo, vara hemvist för företaget.

Idag är vi nio anställda. Sex av dem är servicemontörer som åker runt till olika företag och servar truckar som vårt företag har sålt eller hyr ut. När alla sex är ute på jobb är det en bra dag, sa Arne Bernström.

Alla företag som har tillverkning måste ha en truck. Både för att ta emot råmaterial och för att köra ut färdiga produkter. Hos Bernströms truck finns idag truckar för alla företag, från en handtruck för inomhusbruk som lyfter ett ton, till en timmertruck som lyfter 48 ton. Fram till 1995 var Bernströms truck ett litet företag, men växte ut det året, då Electrolux Västerviksfabrik byggde ut.

Då var jag med redan vid planeringstadiet. Det är viktigt att vara med och se hur nybyggnationen blir, så inte en vägg eller bärande pelare hamnar några decimeter fel. Det invändiga utrymmet är viktigt, sa Arne Bernström.

Efter Electrolux utbyggnad hade Arnes företag växt till sex medarbetare och flyttat från garaget till ladugården.

Drabbas av Akzo nobel

Bernströms truck drabbas hårt av nedläggningen av Akzo nobel. De utför servicearbeten där för cirka en miljon kronor per år. De senaste åren har företaget tappat stora kunder till ett värde av 7,5 miljoner kronor, när de har lagt ner eller flyttat sin verksamhet utomlands.

När Electrolux lade ner Västerviks fabriken förlorade vi 1,8 miljoner kronor. Vi valde att marknadsföra oss ur krisen och utöka vårt område geografiskt. Det ledde till att året efter vi förlorat Electrolux som kund hade vi ökat omsättningen med 3,5 miljoner kronor, sa Arne Bernström.

Idag är ELFA den största kunden.

De hyr truckar och maskiner från Bernströms.

Arne hoppas att han med hjälp av marknadsföring och torsdagens Öppna Hus, ska locka till sig nya kunder som motverkar förlusten av Akzo nobel.

Vi har bytt leverantör och säljer truckar från den Amerikanska tillverkare Hyster. Vi hoppas att kunna utvidga vårt geografiska kundområde till Eksjö och Vetlanda, där vi väntar på flera potentiella kunder under dagen, sa Arne Bernström.