• Bengt-Göran Söderlind är mycket nöjd med att efter nio års återkommande kontakter med Rasta, äntligen kunna presentera byggandet av en ny välkomnande anläggning vid Markaryds södra infart.

Artikel i Smålands näringsliv ledde till Rasta-etablering i Markaryd

Det tog nio år för Rasta att bestämma sig för en etablering i Markaryd, men nu är det dags. Sedan kommunen köpt in några markbitar från privata ägare och beslutat bygga lokaler och parkeringsytor för 40 mkr på industriområdet vid Markaryds södra infart, tecknar Rasta hyreskontrakt på kommersiella villkor under 25 år och investerar 10 mkr i inventarier. På semestern 2015 ska man kunna rasta i Markaryd.

- En rolig poäng för din del, berättar kommunens näringslivschef Bengt-Göran Söderlind för Smålands Näringslivs reporter, är att det hela startade med ett telefonsamtal från Rastas etableringschef Dan Tervaniemi 2005, och han hänvisade då till att han läst i er tidning att det skulle byggas motorväg förbi Markaryd!

- Då ville man bli klara till motorvägens invigning 2006, men det är först nu som vi har kommit till skott. Trägen vinner!

Dan Tervaniemi, bekräftar de mångåriga förberedelserna:

- Det har varit lite knöligt, med olika ägare till marken, men nu har vi fått hjälp av kommunalrådet Bengt Germundsson och av Bengt-Göran Söderlind, för att lösa upp knutarna, säger han.

Etableringen omfattar både en Rasta-restaurang och en ”fast-food”-bar. Vilken av aktörerna på den marknaden som står för den senare, meddelar Rasta så snart kontraktet är signerat. Dessutom får man en jourbutik i samverkan med Preem.

- Det blir ett rejält lyft i jämförelse med att vi nu bara har en obemannad Preem-mack på platsen, men den är å andra sidan den av bolagets mackar som säljer näst mest diesel i hela landet, så här finns en marknad, framhåller Söderlind.

Utöver restaurangbygget ska det byggas en bemannad parkering för tunga fordon, där man betalar får att få stå i fred, men kan använda betalningskvittot att handla för i Rasta-restaurangen.

- Vi hoppas därmed att det ska bli bättre ordning, snyggare och renare än vad det är nu. Vi har en ganska så skräpig och trist uppehållsplats för rastande fordon i dag, tycker näringslivschefen.

För kommunens del är etableringen positiv också genom att den erbjuder 50-60 nya jobb, i en sektor där det inte finns så många andra jobb i närheten. Särskilt de första-jobb som ofta erbjuds ungdomar av ”hamburgerföretagen” är mycket välkomna, tycker Söderlind. Han hoppas nu att Arbetsförmedlingen ska hjälpa till med den fortbildning som behövs för dem som söker jobben.

Rasta har ingen etablering på E4 söder om Klevshult, med Dan Tervaniemi ser en stor potential i Markaryd.

- Vi bedömer att den kan bli bland de fem bästa vi har, säger han. Vi planerar att köpa loss anläggningen från kommunen så fort vi kan. Hyreskontraktet omprövas vart tredje år.