Bäst på att rädda företag

Jönköpings län visar sig vara bäst på att rädda bolag i kris genom företagsrekonstruktioner. Hundratals jobb kan ha räddats kvar i länet på det sättet. De senaste fem åren har 45 företagsrekonstruktioner genomförts i Jönköpings län.
Av dessa har 23 (över hälften) varit lyckade, enligt kreditupplysningsföretaget UC. Det vill säga bolaget har överlevt och kunnat utvecklas vidare och till och med höja omsättningen i flera fall. Enligt UCs kartläggning hade dessa 23 bolag 518 anställda enligt senaste tillgängliga bokslut och en omsättning på drygt 2,8 miljarder. Så många arbetstillfällen kan alltså ha räddats genom rekonstruktionerna. Med dessa tal är Jönköpings län bäst i klassen bland Sveriges län.
– Framförallt inom tillverkningsindustrin har man lyckats med företagsrekonstruktioner, förklarar Roland Sigbladh, marknadschef på UC och tycker att rekonstruktionerna är viktiga för samhället för att stävja arbetslöshet. Det gäller bara för företagen att ta till den måhända drastiska åtgärden i tid, innan det gått för långt för att på så sätt öka chanserna för att kunna rädda bolaget, menar Roland Sigbladh.