• Birgitta Mattsson, expert på personalfrågor, går in som jourhavande personalchef.

Birgitta rycker ut till företagen som jourhavande personalchef

Birgitta Mattsson är expert på personalfrågor. I ett år har hon drivit det egna företaget HR Experterna i Växjö. Hon har lång erfarenhet och djupa kunskaper inom området - 10 år har hon suttit som personalchef på tillverkande företag. Nästan lika länge har hon jobbat som specialist inom arbetsrätt, arbetsmiljö eller omställning. Med det i bagaget har hon en hel del att erbjuda de företagare som saknar egen kompetens på personalfronten.

Men sin yrkesmässiga karriär började hon inom vården, där hon arbetat på både sjukhus samt inom hemtjänsten.

– Det gav mig ett arbetstagarperspektiv och lärde mig hur man möter människor på ett empatiskt sätt, säger Birgitta.

Först som vuxen vidareutbildade hon sig, då hon läste personal- och arbetslivsvetenskap på Linnéuniversitetet, vilket gav henne ett arbetsgivarperspektiv. Efter sin universitetsutbildning jobbade hon fem år som personalchef på AMB i Broakulla.

– Jag jobbade tillsammans med en fantastisk VD och byggde upp personalstrukturen som gick från 90 till 250 anställda under min tid, berättar Birgitta Mattsson.

Den senaste anställningen hade Birgitta som HR Manager på Skruf Snus AB i Sävsjö. Där hade hon under drygt fyra år hela personalansvaret tillsammans med tre underställda. Sedan Birgitta avslutat sin anställning där, bestämde hon sig för att starta eget.

– Nu går jag in på företag, som antingen behöver avlastning på personalavdelningen eller operativ hjälp i sitt personalarbete. Det kan handla om att genomföra rehabiliteringsutredningar, att minska företagets sjukfrånvaro, ta hand om fackliga förhandlingar eller att sjösätta en modell för individuell lönesättning.

– Jag har jobbat med i stort sett alla personalfrågor, så jag kan ta mig an precis det som företaget behöver. Anpassningen till kundens unika behov är just det som är grejen med mitt erbjudande, berättar Birgitta.

Rekrytering är en annan fråga som Birgitta jobbar med, men just nu handlar det mycket om att hjälpa företagen att anpassa sig till de nya reglerna om Organisatorisk och Social arbetsmiljö.

HR Experterna är anlitade av en rad mindre företag, men hon har även uppdrag på större företag. Just nu stöttar Birgitta personalavdelningen på Volvo Construction Equipment i Braås, och hon arbetar samtidigt som rådgivare på Nyföretagarcentrum. Förra sommaren bistod hon Inwido (tidigare Elitfönster) i Lenhovda som interim HR-chef.