• Clas Birgersson (sittande) och Mathias Winberg sätter upp alla kundernas utvärderingar på väggarna på kontoret – en ständig påminnelse om att ha kunden i fokus.

BiWi Bygg blev Årets byggföretag

BiWi Bygg AB i Gemla har utsetts till Årets byggföretag på Hantverkargalan i Stockholm den 29 april. Det var första gången som galan arrangerades för att uppmärksamma Årets hantverkare i fyra olika kategorier. Förutom till byggare, delade man ut priser till måleriföretag, elektriker och VVS-firmor.

Priserna avser att uppmärksamma företag som har nöjda kunder och nomineras genom ett omröstningsförfarande, där köpare av hantverkartjänster får nominera och rösta fram sina kandidater via Facebook. Varje FB-användare kan bara rösta en gång. För Clas Birgersson och Mathias Winberg som äger och driver BiWi sedan 20 år känns detta som ett gott betyg.

- Vi ber alltid våra kunder göra en skriftlig utvärdering när bygget är klart, säger de, och visar stolt ett stort antal positiva utvärderingar som sitter inramade på väggarna på kontoret i Gemla.

BiWi tillhör de s.k. R-företagen, Rekommenderade företag, som strävar efter ett etiskt arbetssätt och ett korrekt och kvalitetsmässigt utförande. Målgruppen är kunder som prioriterar hög kvalitet framför lågt pris.

- Vi har från början gått in för att säkerställa att kunden blir nöjd. Vi kör med öppen redovisning av nedlagt arbete på löpande räkning. Och blir det något fel, så rättar vi till det direkt. Det bidrar till att skapa förtroende.

BiWi Bygg fyller 20 år i år och arbetar sedan 2,5 år med en förstärkt styrelse och en klar tillväxtambition. De ska växa med minst 20 % per år, i fjor blev det 55 %. Siktet är inställt på att öka andelen företagskunder.

- I dag har vi till 95 % privatkunder, allt från villabyggen i lösvirke och neråt i storleksordning. Tillbyggnader, ombyggnader och renoveringar. Vi utför egna grunder men när det gäller el, VVS och måleri anlitar vi underentreprenörer – än så länge, tillägger de.

Ett projekt som är på gång just nu är det spännande bygget av passivhuset ”Villa circuitus” som byggs av den tyskfödda passivhuspionjären Simone Kreutzer i Vikensved utanför Växjö. Avsikten är att huset ska kunna drivas utan nettotillskott av energi. Mätningar efter bygget får visa hur man lyckas.

- Alvesta kommun erbjuder nu 200 000 kronor till var och en som vill bygga passivhus på ett antal tomter. Det ska bli intressant att se hur detta utvecklas. Det kan bli en stor vinst för miljön, säger Clas och Mathias.

Bakom Hantverkargalan står företaget Dorunner, en marknadsplats på Internet för hantverkartjänster. Storägare är bl a HM:s VD Karl-Johan Persson, Bonnier AB:s förre VD Bengt Braun och TV-profilen Peter Settman tillsammans med personalen.

FAKTA / BiWi Bygg AB

Grundat: 1995
Ägare: Clas Birgersson, Mathias Winberg samt en extern partner
Bransch: Husbyggnation
Anställda: 26
Omsättning: 22 mkr