• Björn Sundeby från Växjöföretaget IST fick ta emot utmärkelsen Årets företagare av Åza Brennander och Johnny Lindman från Företagarna. Foto: Edgar Weibull

Björn Sundeby utsågs till årets företagare i Växjö

Till Årets företagare 2017 i Växjö kommun utsågs Björn Sundeby, grundare av företaget IST AB. Priset delas ut av Företagarna Växjö i samråd med Växjö kommun. Kommunalrådet Anna Tenje, M, hade från kommunens sida den stora äran att överlämna en vacker blomsterbukett.

Björn Sundeby har en lång historia med 35 år bakom sig som företagare. På 1980-talet grundade han IST, ett företag som levererar system och tjänster till skola och skolförvaltning. IST har idag 300 anställda, varav 175 är verksamma i Växjö.

Från grunden

– Det här känns helt fantastiskt. Det är viktigt att bygga upp ett företag från grunden. Hittills i år har vi anställt 93 personer. Alltihop började i ett garage på öster och nu ser vi vad många års slit och ibland sömnlösa nätter lett fram till. Men det här kom som en total överraskning, säger Björn Sundeby med lite distans till utmärkelsen.

Åza Brennander från Företagarna i Växjö, Tingsryd och Lessebo svarade för prisceremonin och kunde sammanfatta Björn Sundebys företagargärning med följande motivering vid den högtidliga utdelningen i företagets konferensrum:

Småländskt entreprenörskap

– Björn Sundeby symboliserar det småländska entreprenörskapet i alla dess dimensioner. Tillsammans med duktiga medarbetare har han med stor framgång byggt upp ett av Nordens största IT-företag inom utbildningssektorn, redo att ta klivet ut på den internationella marknaden. Björn har med sitt engagemang och sitt intresse för samhällsutveckling gjort avtryck inom både forskning, idrott och kultur och inte minst utmanat sättet att se på arkitektur.

Åza Brennander betonade avslutningsvis att Björn Sundeby lever upp till devisen för en sann entreprenör, som innebär att göra en stor insats för samhället. Och att göra det riktigt bra.

Från Företagarnas sida betonades att fyra av fem nya jobb skapas i små företag. Detta är ett bevis på det framgångsrika entreprenörskapets betydelse för hela samhället. I samma linje ingår att skapa opinion för ett bättre företagsklimat.

– Genom utmärkelsen Årets företagare vill vi synliggöra de företag som genom sitt engagemang och entreprenörskap i förening utvecklar idéer och kan göra bättre affärer och därmed bidra till samhällsnyttan. Vi vill samtidigt framhålla Björn Sundebys starka sociala engagemang och idrottsliga intresse, säger kommunalrådet Anna Tenje.

 

Fakta Björn Sundeby

Årets företagare Björn Sundeby har en lång historia med 35 år bakom sig som företagare. På 1980-talet grundade han IST, ett företag som levererar system och tjänster till skola och skolförvaltning. IST har idag 300 anställda, varav 175 är verksamma i Växjö.