• Fredrik Juthe, Lars Andersson och Mikael Lundin i en av modulerna i fabriken. Foto: Emma Sellbrink

Boklok stasar och växer

På Boklok i Gullringen ser man ljust på framtiden. Man investerar cirka 15 miljoner i en ny produktionslina som ska öka produktionstakten och förbättra arbetsmiljön. Samtidigt räknar de med nyanställningar framöver.

GULLRINGEN

I Gullringen utanför Vimmerby har det byggts hus ända sedan 1930-talet när grunden för Gullringshus lades. När företaget lades i malpåse på 1990-talet låg husproduktionen nere i några år, men 2001 tog Skanska över en del av lokalerna, och byggandet tog fart igen. Sedan 2012 har Boklok, som är ett samarbete mellan Skanska och IKEA, huserat i fabriken. Här byggs moduler till flerfamiljshus, som görs i stort sett klara, med golv, badrum och kök, enligt löpande band-principen i Gullringen.

– Konceptet är att göra husen så klara som det bara går inom väggarna här hos oss, säger fabrikschefen Mikael Lundin.

Ny hustyp

Man satsar nu på att bara göra den nya hustypen Flex i fabriken. De 5 olika modulerna kan kombineras till 2-4-rumslägenheter, och till skillnad mot de tidigare tvåvåningshusen i Classic-serien kan man välja om Flex-husen ska vara två, tre eller fyra våningar höga.

– I och med Flex har marknaden närmre centrum i storstäderna vuxit, där är det bra att kunna bygga på höjden för att öka antalet bostäder per yta mark, säger Fredrik Juthe, teknisk chef.

Den nya satsningen, och det faktum att den gamla fabrikslinan var gammal och sliten gör nu att man kommer att byta ut en produktionslina under semestern. En investering på cirka 15 miljoner

– Vecka 26 kommer vi att börja riva en hel hall invändigt, och vecka 32 ska vi vara klara med det nya. Vi kommer att höja standarden och få nya maskiner, det är mycket som görs för hand idag, säger Fredrik Juthe.

Öka takten

Ombyggnationen gör att man räknar med att öka produktionstakten från maximalt 25 till cirka 30 moduler i veckan i under 2016.

Och trots nya, mer effektiva maskiner räknar man med att nyanställa de närmaste åren.

Nu är man cirka 170 anställda, men för bara några år sedan var man nere på runt 110 personer.

– Vi räknar med att vara över 180 personer innan året är slut. Det innebär att vi kommer att ha anställt cirka 25 i år, och räknar med cirka 25 nästa år också. Merparten är yrkesarbetare men det finns även behov av tekniker framöver. Sedan kommer det att plana ut, säger HR Lars Andersson.

Såväl han som Mikael Lundin är relativt nya på företaget, de började i slutet av förra året.

– Jag är trägubbe från början, och har jobbat mycket med inredning innan, som golv på Kährs, köksluckor inom Ikea och innan detta uppdrag som egen företagare, säger Mikael Lundin.

Lars Andersson har bland annat jobbat länge inom Arla innan han tog steget till husbranschen.

Mest storstadsområden

Och de ser ljust på framtiden. De bygger mest i storstadsområdena, men hoppas även på fler projekt i närområdet.

– Vi började med en liten landbank, men gjorde en satsning och fick jättemycket napp med kommuner och privatpersoner som ville sälja tomter, säger Fredrik Juthe.

– Vi har nu mark för något år framöver men vi söker alltid mer, säger Lars Andersson.

Just nu har man bland annat projekt i storstäderna men även i till exempel Linköping, Kiruna, Visby och Färjestaden.

– Vi är snabba, rekordet ligger på åtta månader från att marken är köpt till inflyttning. Sedan är det klart att det tar längre tid i takt med att orderboken fylls på, säger Mikael Lundin.