• Lalith Eklöf, platsansvarig för Veldi i Eksjö och Göteborg, och Jonatan Dahlberg från Bellö som gått fyra månader på sin CNC-utbildning. Foto: Jenn Hultberg

Brinner för att lyfta industriutbildningar

Ett starkt engagemang och en personlig drivkraft att förändra både synen på industrin som arbetsplats och på själva utbildningen, gjorde att Lalith Eklöf tillsammans med Roger Psajd valde att starta det egna utbildningsföretaget Veldi.

– Industrin skriker efter personal, samtidigt som arbetslösheten bland framförallt nyanlända är mycket hög. Då ska inte språket vara ett hinder att komma in på arbetsmarknaden, säger Lalith Eklöf.

Veldi erbjuder utbildning av CNC-operatörer, verktygsmakare samt internationella svetsare. De startade i Jönköping 2014 och etablerade sig i Eksjö i augusti i fjol och finns även i Göteborg. Grundarna Lalith Eklöf och Roger Psajd hade båda tidigare jobbat med svetsutbildningar men kände att det var dags att förnya industriutbildningarna.

– Vi ville göra något helt annat och utvecklade därför en egen teknik. Vi erbjuder hela industriprogrammet med inriktning svets, helt utan böcker. All teori, frågequiz och tentor finns i vår lärportal på nätet som man kommer åt i mobilen eller surfplattan, säger Lalith Eklöf.

– För många nyanlända som inte kan språket så bra var det svårt att klara teorin genom att bara läsa i böcker. Nu kan man köra en översättning på nätet istället för att sitta med en ordbok.

Industriprogrammet riktar sig mot gymnsiet, komvux samt arbetsmarknaden. I dag finns ett 40-tal elever inskrivna i Eksjö.

– Vår tanke är att eleverna ska vara helt färdigutbildade när de går ut hos oss, de ska kunna gå direkt till en industri och klara av deras maskiner från första dagen. Därför använder vi inte skolmaskiner i utbildningen utan riktiga produktionsmaskiner, säger Lalith Eklöf.

Eleverna på svetsutbildningen erbjuds att ta så kallat internationellt diplom, som innebär att de är godkända att arbeta var som helst i världen.

– Det är en ganska tuff utbildning men det innebär att man har alla kunskaper som krävs, både teoretiskt och praktiskt.

Enligt Lalith Eklöf är det stor chans för eleverna att få arbete direkt efter utbildningen.

– Vi har ett bra samarbete med industrierna som finns i närområdet och jag skulle våga påstå att 99 procent av eleverna får jobb direkt.