• Peter Rytkönen vid företagets stora tyska vävstol med en dukbredd på 8,3 meter.
  • Den täta vävningen på denna duk gör den så gott som vattentät.
  • Företagets två vävstolar. Närmast den tyska och den svensktillverkade lite längre bort i lokalen.

Bruzaholms Ståldukar - de enda i Norden i sin nisch

De två vävstolarna som producerar ståldukar i bredderna 8,3 samt 5,3 meter gör företaget unika i Norden. Industrin har funnits på orten sedan drygt 100 år.

I en de stora industrilokalerna vid Bruzaholms bruksområde möter vi nuvarande ägare Pentti Rytkönen samt sonen Peter Rytkönen.

Pentti Rytkönen kom till Sverige från Finland under 70 talet. Han fick anställning hos företrädaren för detta företag och har varit kvar i lokalen sedan dess.

Smidig uppstart

Verksamheten flyttades från bruksorten till Gusum i början av 90 talet, fast då riktade man in sig mer på syntetmaterial.

Även om nu verksamheten hade flyttats, blev en vävstol blev kvar i den 6000 kvadratmeter stora lokal som byggdes under 50 talet. Pentti Rytkönen tog då chansen att starta upp maskinen igen i egen regi. Senare har det kompletterats med ytterligare en vävstol.

– Då kunderna fanns kvar och antalet leverantörer för dessa breda dukar är få så har det inte varit några bekymmer med beställningarna.

– Vi har många trogna kunder inom massaindustrin sedan många år, och våra breda dukar som är 8,3 meter breda gör oss ensamma i Norden gällande denna produktion av ståldukar.

– Våra dukar finns i olika tätheter. Allt från 4 till 21 trådar per centimeter. Tråden vi använder oss av är i syrafast rostfritt stål, det finaste man kan ha och vi använder dimensionerna 0,22 till 0,60 millimeters tjocklek, berättar Peter Rytkönen.

Hopp om framtiden

Företaget är mycket kundanpassat då det gäller önskemålen om specifika produkter, och även utför de viss montering och service av produkten ute hos kunden.

Ståldukarna används bland annat som tvätt- och blekfilter inom massaindustrin fast även i badrumsfläktar. De tätare alternativen av duk är så gott som vattentäta.

- Vi producerar mycket mot vårt lager där vi har de flesta färdiga dukar. Detta för att lättare kunna planera vävningarna då det tar ungefär två veckor att ställa om vävstolen från en produkt till en annan.

Produktionen rullar nu på, och vi känner hopp om framtiden, avslutar Peter Rytkönen.