• Mattias Jansson och hans företag Ljungheden Bygg & Mark AB flyttar in i nya lokaler på Lunnargatan i Västervik inom kort. Foto: Lena Dahlberg
  • Företaget gör även arbeten till privatpersoner. Här växer det fram en pool med tillhörande trädäck och utekök.

Byggföretag satsar på att expandera

Mattias Jansson: "Samma inriktning – fler och större projekt"

Större bygg- och markprojekt åt företag, kommun och landsting. Det är Mattias Janssons, ägare till Ljungheden Bygg & Mark AB, målsättning de närmaste åren. – Jag siktar på att dubblera omsättningen inom tre år.

Mattias Jansson har närmast arbetat som platschef hos NCC, med Småland och Östergötland som arbetsområde.

– Jag såg att det fanns en potential att satsa på större projekt i Västervik och startade då eget bolag. En kort tid därefter fick jag en förfrågan från Johan Sohlman att köpa Ljungheden Bygg & Mark, något som passade bra eftersom jag då kunde överta ett fungerande företag.

Nya lokaler

I maj 2016 är det ett år sedan Ljungheden Bygg & Mark bytte ägare. Ytterligare ett par anställningar har gjorts och nu finns tolv personer i företaget.

Företaget åtar sig både större och mindre projekt. Några av de senaste byggprojekten är en industritillbyggnad på 600 kvadratmeter samt en rekondhall med tillhörande butik och kontor.

Under 2015 var omsättningen runt 17 miljoner kronor, inom tre år räknar Mattias Jansson med att den ska ligga runt 30 miljoner kronor.

Han satsar också på nya och mer ändamålsenliga lokaler för personal och lager. J Sohlmans Fastigheter AB bygger 400 kvadratmeter på Lunnargatan, dit Ljungheden Bygg & Mark flyttar inom kort.

Satsar på elbilar

Fastigheten har bergvärme och LED-belysning, är energisnål med låga driftskostnader samt en rad olika finesser.

– Tanken är att vi även kan använda fastigheten för visning. Vi tänker också framåt och bygger extra utrymmen för att kunna expandera på personalsidan, bland annat med omklädningsrum för tjejer.

Att ligga i framkant när det gäller miljö är viktigt för Mattias Jansson, både när det gäller energiförbrukning och arbetsmiljö, samt bränsleförbrukning.

– Senast 2022 ska vi ha sänkt vår förbrukning av fossila drivmedel med 90 procent. Just nu finns inte de elbilar vi behöver, men jag är övertygad om att de kommer inom några år.

Företag i flera generationer

Ljungheden Bygg & Mark har anor sedan 1950 då Johan Sohlmans farfar Gunnar startade Plåt & Smide. Innan Johan Sohlman tog över företaget 2003 drevs det av hans pappa Leif Sohlman.

Eftersom företagsnamnet inte längre överensstämde med inriktningen bygg- och markarbeten bytte man till Ljungheden Bygg & Mark för två år sedan.