• Ove Carlenskog, vd och ägare till Carlenskogs Byggcenter AB, kan se tillbaka på en enorm utveckling. Det var hans far Runar Carlenskog som startade verksamheten 1955. Då var försäljningen av byggmaterial och monteringsfärdiga hus blygsam. Idag ligger omsättningen på cirka 100 miljoner kronor och 45 anställda. Foto: Lena Dahlberg
  • För Carlenskogs Byggvaruhus AB har utvecklingen varit mycket bra den senaste tioårsperioden, enligt Ove Carlenskog.
  • Vimmerbyhus har nyligen levererat en provstuga till Astrid Lindgrens Värld. Den ska utvärderas under sommaren. Förhoppningen är att det ska bli betydligt fler stugor till nästa år.
  • Det var här allt började när Runar Carlenskog köpte lådfabriken på det område där Ica Kvantum ligger idag. Foto: Thorvald Eriksson/Vimmerby Bildarkiv

Carlenskogs firar 60 år

Från skogsråvaror till byggkoncern

Det som började med ett förvärv av en lådfabrik 1955 har 60 år senare utvecklats till en byggkoncern med såväl byggvaruhus och specialsnickeri som konstruktion och tillverkning av takstolar och monteringsfärdiga hus. Ägaren Ove Carlenskog kan se tillbaka på en enorm utveckling.

VIMMERBY

Ove Carlenskog hade inga planer på att fortsätta i sin far Runar Carlenskogs fotspår när han som 17-åring flyttade till Stockholm. Hur det hade gått med Carlenskogs Industrier, som företaget hette då, och dess utveckling om inte sonen tröttnat på storstaden och flyttat tillbaka till Vimmerby vet vi inte. Men med både arbetserfarenhet och ingenjörsexamen på fickan började Ove Carlenskog i faderns företag 1976 och fortsatte den utveckling som lett fram till en omsättning runt 100 miljoner kronor och 45 anställda.

Sålde till Ica

Runar Carlenskog började sin bana inom husbranschen med att köpa in skog och timmer under 1930-talet. Eftersom han själv ville förädla inköpen startade han ett sågverk på Storholmen i Vimmerby. 1955 köpte han den lådfabrik som låg där Ica Kvantum ligger idag. Carlenskog Industrier fortsatte istället med byggmaterial, tillverkning av takstolar och monteringsfärdiga hus.

– När jag kom tillbaka från Stockholm 1976 arbetade jag med att rita och konstruera takstolar och hus. 1983 fick vi ett samtal från Ica. De ville köpa marken där Carlenskogs Industrier låg.

Tyvärr fick min pappa aldrig se affären gå i lås. Han dog av en hjärtattack samma dag den skulle undertecknas.

Uppåt för bygghandeln

1984 kunde Carlenskogs Industrier flytta in i nya lokaler på södra industriområdet under det nya företagsnamnet Carlenskogs Byggcenter AB.

– Flytten blev starten på en enorm utveckling och 1993 byggdes ett nytt byggvaruhus som främst riktar sig mot professionella byggare, men även privatpersoner.

1997 registrerades varumärket Vimmerbyhus och 2005 bildades koncernen Carlenskogs Byggcenter AB, med dotterbolagen AB Vimmerbyhus och Carlenskogs Byggvaruhus AB.

– Byggvaruhuset, med Urban Andersson som vd, har gått väldigt bra under de senaste tio åren. Vi vänder oss först och främst till kunder inom en radie på tio mil, det vill säga från Vimmerby och ut mot Västerviks kommun och delar av Östergötland.

Nya husprojekt

När det gäller hustillverkningen har det varit både upp- och nedgångar. Den senaste lågkonjunkturen slog till 2009, berättar Ove Carlenskog, men sedan i höstas har trenden vänt och det ser ljusare ut igen.

– Det finns dock en risk att ett amorteringskrav kommer att påverka husbranschen negativt.

Vimmerbyhus huvudsakliga försäljningsområde sträcker sig från Ystad i söder till Stockholm i norr. Platschef på Vimmerbyhus är Jens Carlsson.

Även om Vimmerbyhus inriktning är villor till privatpersoner åtar man sig även större projekt.

– Vi har levererat stugbyn till Astrid Lindgrens Värld och har nyligen tillverkat den provstuga som ska utvärderas under sommaren. Vår förhoppning är att det ska bli betydligt fler stugor till nästa år.

– Ett annat projekt är väggarna till Vimmerbys äldreboenden Borghaga och Vimarhaga. Även andra kommuner har visat intresse när det gäller vår tillverkning av mindre fastigheter.