• Cellwood Machinery har funnits i Nässjö sedan 1960-talet och är idag världsledande på sitt område. Foto: Henrik Simonsen
  • Många Nässjöbor passade på att titta in i Cellwoods fabrik i det hus som en gång i tiden var jästfabrik. Foto: Henrik Simonsen
  • De gamla tändkulemotorerna från Kristdala motorfabrik var en av begivenheterna när Cellwood Machinery höll öppet hus. Foto: Henrik Simonsen

Cellwood firade 100 med Nässjöborna

Det var feststämning när Cellwood Machinery i Nässjö firade sitt 100-årsjubileum i början av maj med att bjuda på öppet hus i sina fabrikslokaler i centrala Nässjö.
– Det känns som att många Nässjöbor vet betydligt mer om oss idag jämfört med före, berättar Henrik Lefvert, vd på Cellwood Machinery, om öppethusdagen.
Dagens Cellwood Machinery utvecklar, tillverkar och säljer högteknologiska maskiner och anläggningar för pappers- och massaindustrin, samt bioenergiindustrin och är världsledande inom dispergering av returpapper.
Det började däremot under helt andra förutsättningar år 1913 i Kristdala i nuvarande Oskarshamns kommun.
Då grundades Kristdala Motorfabrik som tillverkade tändkulemotorer (de gamla motorerna var en del av nostalgiuppvisningen på öppethusdagen). Företaget tillverkade motorer som gick på export till bland annat Sydamerika och Sydöstasien.
– Kul att få komma in i fabriken och roligt att se de gamla tändkulemotorerna. Det har hänt en del på 100 år, säger Anders en av de 700 besökare på öppethusdagen som bjöd på en visning av Cellwoods verksamhet i den gamla jästfabriken ett stenkast norr om centralstationen i Nässjö.
Omdöpta Kristdala Maskinfabrik flyttades till Nässjö 1963 och bytte namn till Cellwood 1972. Gamla Kristdala Maskinfabrik lever dock kvar i förkortningen Krima som Cellwoods produkter heter.
Cellwood Machinery har nu cirka 50 anställda i Nässjö, Stockholm och i bland annat Kanada och Kina och omsätter ett par hundra miljoner kronor. Sedan 1954 ingår Cellwood Machinery i Mariannelundsbaserade industrikoncernen Cellwoodgruppen med över 300 anställda och en omsättning på drygt 600 miljoner kronor.
– Vi jobbar vidare även om det är relativt tufft på den internationella pappersmarknaden. Vi har utvecklat ett koncept för förbehandling av hushållssopor som sedan kan processas till biogas som vi tror mycket på, berättar Henrik Lefvert.