• Robert Peuravaara och Börje Cronvall. Foto: Tobias Wiklund

Chefsbyte på Nuvab

Efter många år lämnade Börje Cronvall jobbet som verksamhetsledare på Nuvab, Näringslivsutveckling i Vetlanda AB, i maj. Robert Peuravaara tog över posten. – Jag ser väldigt positivt på Vetlandas utveckling, säger han.

Efter totalt över 20 år på posten som verksamhetsledare på Nuvab gick Börje Cronvall i pension för ungefär en månad sedan. Nuvab arbetar med att utveckla näringslivet i Vetlanda kommun, och Börje Cronvall har haft chefsposten i två omgångar.

När han tillträdde för andra gången 2002 hade bolaget 30 medlemmar. Nu är antalet upp i drygt 300.

– Jag har haft kontakt med väldigt många duktiga företagare och anställda genom åren. Och det är inte bara min förtjänst att utvecklingen gått så mycket framåt, utan sedan 2006 har även Désiree Källqvist varit anställd, och det har bidragit väldigt positivt till utvecklingen, säger han.

Under åren har man dragit igång en mängd projekt och utbildningar, och bland de särskilt lyckade finns de som riktar sig till kvinnliga företagare.

– Vi var lite motståndare först till att det skulle behövas speciella projekt för kvinnor, vi tyckte de var så duktiga att de kunde hävda sig ändå. Men det visade sig att de nätverk och projekt som startats för bara kvinnor har fått företagen att utvecklas jättebra, säger han.

Robert Peuravaara tog över som verksamhetsledare den 2 maj, och håller som bäst på att lära känna kommunen och människorna på företagen.

– Jag har fått ett väldigt gott intryck av Vetlanda. Jag hörde på radion att det gick dåligt för tillverkningsindustrin i Sverige, men det är inget som märks här. Här investerar industrierna och det känns väldigt positivt, säger han.

Några frågor som han tycker är extra viktiga handlar om kompetensförsörjning och bostäder.

– Börje sa i sitt avskedstal att det var de frågorna som var aktuella när han började, och det är samma frågor idag. Det handlar om att få den rätta kompetensen till företagen. Dessutom ökade invånarantalet i kommunen förra året, och det lutar åt att det göra det i år med, och enligt en mäklare jag har pratat med är det många utifrån som är intresserade av bostäder här, säger Robert Peuravaara.

Han ser ljust på framtiden för kommunens näringsliv.

– Det man får slå vakt om är att det inte blir för mycket centralisering kring storstadsområdena så att man låter även mindre orter i Sverige utvecklas och inte drar undan benen på dem genom att flytta jobben till storstäderna.

Han har tidigare arbetat bland annat med näringslivsutveckling i Kiruna, men han och hans sambo bestämde sig för att flytta söderut.

– Vi var bland de sista bland de sista i släkten som bodde kvar i Kiruna, och vintrarna är långa. Så vi ringade in en del områden som vi tyckte var intressanta och gjorde en resa från Kiruna till Ystad för att titta på dem. Vi tyckte Småland var bäst i landet av det vi sökte, och när vi förälskade oss i ett hus från 1886 med snickarglädje köpte vi det, säger han.

Emma Sellbrink