• Urban Boström på Boströms Trafikskola är nöjd med utvecklingen av företagets första år i Västervik. Foto: Liselotte S Johansson

CSN-lån för att ta körkort införs

Boströms Trafikskola har funnits i ett och ett halvt år nu i Västervik och tillväxten har varit så pass bra att företaget redan är inarbetat och landat på en bra nivå.

– Det har gått jättebra, säger Urban Boström. Jag har bara fått positiv feedback från de personer jag har varit i kontakt med. En del säger att de saknat en till körskola i stan.

Verksamheten blev självgående ganska snabbt och elever fyllde upp kurserna, mycket via mun till mun-kommunikation. Sammanlagt är de två körlärare som även sköter teorin.

– Sedan är det min fru och mina döttrar som hjälper till med det administrativa. Vi hade dock lite kris med en körlärare i våras, som flyttade hit och skulle börja hos oss, men som backade ur i sista stund. Det ordnade sig sedan i somras då vi nyanställde en annan person.

Körlektionerna bokar eleverna in själva i ett "back-office"-system.

– De bokar in tider via ett eget login, det fungerar jättebra. Jag brukar uppmana dem att boka flera tider i förväg så det flyter på.

Boström menar att nu har företaget landat på en lagom nivå med lagom mycket elever.

– Jag är noga med att satsa på kvalité. Så länge det inte blir för stort hinner vi med alla och jag kan ha kontroll över företaget. Ingen ska behöva bli missnöjd här, det är mitt mål. Och att expandera och ta in fler anställda är inte aktuellt.

CSN-lån införs 2018

En nyhet som inte bara berör körskolorna i Västervik utan alla körskolor i landet, är att det nästa år kommer att bli möjligt att beviljas CSN-lån för att ta körkort.

Det kommer införas från 1 juli 2018 uppger regeringen, och gäller i första hand personer som inte gått färdigt gymnasiet och är mellan 18-24 år, eller de som är mellan 25 och 47 år och varit arbetslös i mer än 6 månader. Lånet kan då beviljas till de som tar personbilskörkort vid godkända trafikskolor.

– Det kommer att gynna dem som kanske inte har råd att ta körkort. Det är ju en ganska stor investering att göra, men som räcker livet ut.

Från och med 2019 kommer även unga mellan 19-20 år med avslutade gymnasiestudier att omfattas.

– Många arbetsgivare kräver ju körkort idag även om själva yrket inte kräver det. Detta på grund av att om en person får ett körkortstillstånd beviljat, vet arbetsgivaren lite mer om man skött sig innan eller inte vad gäller olika typer av kriminalitet, säger Urban Boström.

603 miljoner kronor avsätts av regeringen de tre första åren i avvaktan på att satsningen av CSN-lån till körkort permanentas.