• Färjan som kommer att trafikera Östersjön mellan Visby och Västervik denna sommar rymmer 1200 passagerare och 350 bilar.
  • Julia Bendelin är en engagerad marknadsförare för den nya färjelinjen mellan Gotland och Småland.

Dagliga turer mellan Visby och Västervik

I juni månad denna sommar sker premiärturen för Gotlandsbåten, där ett nytt bolag tänker öppna en ny väg från fastlandet till Gotland. – Vi tror att hela besöksnäringen i regionen kan får en skjuts med den nya färjelinjen, menar Julia Bendelin på Gotlandsbåten.

Bakom satsningen står det nystartade Gotlandsbåten AB, men också Regionförbundet, Västerviks kommun och Sparbanksstiftelsen. En av initiativtagarna var Pigge Werkelin och han är en av de idag 180 privatpersoner och företag som gått in som delägare i det nya bolaget.

– Vår tanke är att finnas med som ett komplement till den statssubventionerade bastrafiken som trafikerar Gotland året runt. Till en början tänker vi köra turer varje dag mellan Västervik och Visby, men räknar med att inom två år kunna utöka antalet turer, berättar Julia Bendelin.

Billiga biljetter, en barnvänlig båt med familjesalong och möjligheter till shopping och mat är några av marknadsföringsåtgärderna för att göra färjetrafiken populär redan denna sommar.

Triangeltur

Nyligen berättade Julia Bendelin om den nya färjetrafiken på en branschdag för besöksnäringen på Västerviks stadshotell.

– Vi tror att stora delar av norra Småland kommer att märka av turistströmmen som väljer att resa till och ifrån Gotland den här vägen. Vi tror också på en slags triangeltrafik mellan Nynäshamn/Oskarshamn – Visby – Västervik, men också att många sommarboende, turister och andra från Vimmerby- och Västerviksområdet  kommer att utnyttja den nya resvägen under sommarperioden.

Gotland har redan idag en unik position på turistkartan, något Västerviksområdet på många sätt kan dra nytta av.

– Under Almedalsveckan är varenda stuga på Gotland uthyrd. Här kan Västerviksområdet komma in och erbjuda boende, eftersom Visby bara ligger tre timmar bort. Dagsturer med åtta timmars vistelse i Visby är ett annat intressant alternativ, menar Julia Bendelin.

Marknadsföringen inför färjestarten är redan igång – där MV Västerviks nya hemmahamn givetvis ligger på Smålandskusten.