• David Modig utsågs nyligen till Årets Företagare i Hultsfreds kommun. Foto: Jenn Hultberg

David Modig – "Årets Företagare" i Hultsfred

Virserumsföretaget Modigs Machine Tools är inne i en stark utvecklingsfas. Företaget startade för några år sedan ett nytt USA-bolag vilket i sin tur har gjort att antalet offerter har ökat rejält. Företaget har ute offerter för en miljard, har gjort flera nyanställningar och har sex stycken nya produkter i sitt sortiment.

Modigs i Virserum är ett familjeägt företag som bygger CNC-maskiner för flygindustrin. Sedan starten 1947 har har det varit många upp- och nedgångar för företaget, med några ordentliga toppår på 90-talet. När företaget var som störst under mitten av 90-talet hade man 150 anställda. Men vid millenieskiftet inleddes en tung period för Modigs som tvingades säga upp en stor del av personalstyrkan. I dag är företaget minst sagt på fötter igen med ett 30-tal anställda på fabriken i Virserum.

– Nu kan man säga att vi är i samma situation som vi var när vi växte som mest mellan 1994-95. Men den här gången vill vi inte växa riktigt lika fort. Det kostar att växa också och det vill vi försöka klara av, säger David Modig, VD.

Nyligen utsågs David Modig till Årets Företagare i Hultsfred på kommunens årliga företagsgala. Samma kväll fick han ta emot kommunens företagarstipendium.

– Det känns jätteroligt. Det är alltid fint att få uppskattning för det man gör. Det är också skoj både för företaget och alla vi som jobbar där att få den här uppmärksamheten, sa David Modig till Vimmerby Tidning efter prisutdelningen.

USA-satsningar

För några år sedan satsade Modigs på att byta ut ett antal produkter i sortimentet och ersätta med sex stycken nya produkter, med mestadels inriktning mot flygindustrin. I samband med detta startade man ett USA-bolag, Modigs US, vilket i sin tur har gjort att antalet offerter har ökat rejält för företaget.

– Det har gått upp till över en miljard offerter som vi har ute. Det innebär ju inte att vi får alla jobben men det betyder att intresset har ökat, säger David Modig.

– Ett litet bolag måste alltid ligga i framkant. Det gäller att ha det senaste för att kunden ska vara intresserad.

2015 hade Modigs Machine Tools i Virserum en omsättning på omkring 100 miljoner kronor. I år hoppas företaget kunna växa ytterligare.

– Vi räknar med att försöka öka med en bra bit över det. Vi har ett väldigt stort intresse på våra maskiner och vi har samtidigt väldigt bra medarbetare som har kämpat hårt för att vi ska nå dit vi är i dag, säger David Modig.