• Du måste tycka att det är roligt med kundmöten, det är A&O för att lyckas som företagare, tycker Johan Artursson.

De blåste liv i en gammal verkstadsindustri

När 40-talisterna går i pension är det många ”försörjningsföretag” som riskerar att läggas ner, när ägaren går hem för gott. Att det inte behöver vara så är FFS Mekaniska i Åseda ett bra exempel på. Johan Artursson och hans fru Maria tog över ett litet välrenommerat företag 2008 och har, trots den långa lågkonjunkturen, tredubblat verksamheten.

- Jag såg annonsen om att företaget var till salu och åkte hit och tittade på det. Jag har alltid velat driva något eget och här fanns möjligheterna, berättar Johan. Jag hade tidigare dragit igång en mindre firma med försäljning av pellets och trädgårdsmaskiner i Lenhovda.

FF Svenssons Mekaniska har varit familjeägt sedan 1959 och när förre ägaren funderade på att lägga av, tog han hjälp av Svensk Företagsförmedling för att söka en köpare. Johan och Maria bildade ett nytt holdingbolag för ägandet och lånade till köpeskillingen.

- Vi satsade aktiekapitalet och resten fick vi låna. Men vår gamla bank behövde två månader för att bestämma sig och sedan krävde de högre kontantinsats från oss, så då bytte vi till vår nuvarande bank som bestämde sig på en eftermiddag, berättar Johan.

2012 köpte man upp konkurrenten Ebonyl i Klavreström och där har hustrun Maria, som är redovisningsekonom, ansvar för den dagliga driften. I Ebonyl har man lagt bearbetning av aluminiumprofiler och tillverkningen av produkter i stål har samlats i Åseda. En linje för kapning och bearbetning av långa al-profiler finns dock i Åseda av utrymmesskäl. Lokalerna i Åseda har byggts ut i två omgångar sedan 2008 och antalet kunder har ökat.

- Här fanns mycket att göra med att kapa kostnader på räntor, försäkringar, gas och svetstråd och inte minst stål. Vi har fått ner kilopriset på stålbalk till hälften genom att byta leverantör, säger Johan.

Omsättningen i Åseda ökade till 8,8 mkr innan en del flyttades till Ebonyl. I dag är den ungefär 6 mkr på vardera fabriken. Ebonyl har moderniserats med robotar, nya egna verktyg och program som Johan själv utvecklar. Han är elektriker i botten.

Styrkan i FFS Mekaniska ligger i ett stort kunnande inom utveckling och produktion av specialmaskiner och udda lösningar. Det kan röra allt från en insats till öppna spisen till high-tech maskiner. Bland kunderna finns företag som E-on, IKEA, Profilgruppen, Hydro, flera husfabriker och nu senast ITV-Kartro. Nu står FFS Mekaniska inför en ny utmaning.

- Från den 1 juli måste bärande stålkonstruktioner till byggindustrin vara CE-märkta och det kräver att vi certifierar vår tillverkning enligt SS-EN 1090. Det kostar en kvarts miljon och vi har fått bidrag från Länsstyrelsen och ALMI med hälften. Vi väljer att ta denna utveckling, for att kunna fortsätta konkurrera. Många små konkurrenter kommer inte att klara detta, tror Johan.

Johan vill gärna råda andra unga entreprenörer att titta på befintliga företag till salu, hellre än att börja från noll. I FF Svenssons Mekaniska fanns en stadig kundkrets, men också mycket att göra för att förbättra lönsamheten.

 

Fakta FFS Mekaniska Holding AB

Grundat 2008

Ägare Johan och Maria Artursson

Bransch Metallindustri

Anställda 10

Omsättning 12 mkr