• Hans Lundgren och Per Brangenfeldt satsar på asfalt. Foto: Privat

De satsar på asfalt

Efter många år som anställda i asfaltbranschen bestämde de sig för att starta eget. Nu driver Hans Lundgren, Per Brangenfeldt och Morgan Johansson JLB mark och asfalt AB tillsammans och i dagarna tecknar de kontrakt med sin tredje kommun. - Vi hade aldrig kunnat föreställa oss att det skulle gå så här bra, säger Hans Lundgren.

VIMMERBY

Per Brangenfeldt startade företaget redan 2012, men man drog igång i full skala 2014. Då köpte man nämligen ett begagnat 120 tons asfaltverk från Polen, som monterades upp utanför Eksjö.

– Man måste ha både tillverkning och utläggningen för att kunna växa och vara konkurrenskraftig. Vi reste helt förutsättningslöst ner till Polen och tittade på verket och rätt som det var hade vi skrivit på ett köpekontrakt, då var man lite skakis, säger Hans Lundgren.

Verket monterades ner och levererades till Sverige på 30 långtradare i februari, och man kunde börja producera sin egen asfalt i slutet på juli.

Förra säsongen lade man ut asfalt nästan varje dag från 1maj till den 22 december. Jobben gjordes uteslutande på den så kallade övrigmarknaden.

– Vi togs emot väldigt positivt på marknaden, vi är ett litet företag med korta beslutsvägar och lite administration, så vi kan hålla konkurrenskraftiga priser. Både gamla och nya kunder hörde av sig och det gick väldigt fort, säger Hans Lundgren.

I år har man lyckats få kontrakt med Hultsfred, Högsby samt Kinda kommun vilket innebär att företaget kommer att sköta det mesta av dessa kommuners asfaltsunderhåll.

Idag har man ett tiotal anställda och de tre delägarna sitter i Vimmerby, Kisa och på höglandet.

– Verket står i Eksjö, och vi når en radie på 12 mil, som Västervik, Oskarshamn, Vimmerby och höglandet.

Hans Lundgren ångrar inte att han bytte sin trygga anställning mot ett eget företagande.

– Det är ju en skräckblandad förtjusning. Men det har varit en rolig resa även om det är två steg framåt och ett tillbaka ibland. Det har varit väldigt lärorikt och gått över förväntan, säger han.

Man har ambitionen att växa ännu mer, och förhoppningen är att certifikatet för produktionskontrollen av asfalt skall vara klart i början juni, vilket innebär att man tar steget till att bli en fullvärdig aktör på marknaden där bland annat Trafikverket finns som framtida kund

– Nu har vi börjat skapa oss ett namn på marknaden och framtiden ser väldigt ljus ut säger Hans Lundgren.