• De arkitektritade hyreslägenheterna vid Hulingen gick åt snabbt, en vink om att det även kan byggas fler bostäder i samma område.
  • Utvecklingschefen Lars Gjörloff hoppas att ett aktivt bostadsbyggande är en del i att vända utflyttningstrenden i kommunen.
  • De moderna lägenheterna har högt i tak och en fantastisk utsikt mot sjön Hulingen.

Detta är Hultsfreds nya framsida

Nyligen flyttade de första hyresgästerna in i området Strandlyckan, bara ett stenkast från sjön Hulingen. – Att bygga attraktiva bostäder kan vara ett sätt för att få inflyttning till Hultsfred tror kommunledningen.
Det som många uppskattar (både fastboende och turister) med Hultsfreds kommun är den härliga naturen, med alla sjöar, stora skogar och böljande åkermarker - naturfenomen som finns i alla hörn av kommunen.
År 2009 togs det första beslutet att skapa ett nytt bostadsområde mellan järnvägen och sjön Hulingen, centrala bostäder - alla med sjöutsikt.  
Förra sommaren påbörjades byggnationen av de första två villorna och strax därefter byggnationen av de två fastigheterna med hyreslägenheter, med det kommunala bostadsbolaget som beställare.
Vänder trenden
– Utflyttningen från vår kommun har varit ett stort problem under många år. Därför togs beslutet att försöka vända trenden genom att ta fram attraktiva tomter och lägenheter centralt här i Hultsfred. Två villatomter bokades direkt och intresset för hyreslägenheterna var stort redan från början, berättar utvecklingschefen Lasse Gjörloff.
Idag har samtliga 12 lägenheter fyllts med hyresgäster. När sommaren kommer och det gröna tar fart lär det sista planeringsarbetet vid området vara avklarat.
– Tanken var och är att skapa omflyttning i samhället, där äldre villaägare vill få ett lättsammare boende och villorna i stället blir tillgängliga för unga familjer. Då skapar vi en bostadssituation som blir attraktiv för olika generationer och förhoppningsvis kan det även kan ge inflyttning på sikt, säger Gjörloff.
Nybyggare
Det som i dagsläget saknas är två båtbryggor och en promenadbrygga nere vid Hulingen, men till sommaren skall även de delarna stå klara.
I denna första etapp är två områden bebyggda, men den fortsatta planen handlar om ytterligare bostäder i samma attraktiva läge.
– Det är intresset som får styra den utvecklingen. Vi hoppas även att det ska byggas bostadsrätter och att även de kvarvarande fem villatomterna snart blir bebyggda. Som vi kan tyda signalerna är det många som är intresserade av att bo centralt och i ett sjönära läge. Den första etappen inom bostadsområdet Strandlyckan har varit mycket lyckad och då ligger det nära till hands att vi fortsätter planera för fler bostäder i samma område, menar Lasse Gjörloff.