•  Douglas Almqvist, Helena Nilsson, Kerstin Årmann samt Kristina Alsér hälsade alla besökare välkomna. Foto: Morgan Karlsson
  • Superentreprenören Arash Gilan höll en ingående föreläsning om digitalisering.
  • Camilla Nordin, Industrins Ostkustcentrum i Mönsterås visar upp en modell av sig själv som är ritad av en 3D skrivare. Något som besökarna kunde beskåda under lunchrasten.

Digitalisering och ledarskap i förändring

Nyligen var det en stor ledarskapsdag med ett brett och intressant program. Dagen innehöll en blandning av föreläsningar och workshops inom temat ledarskap i förändring, förnyelse och digitalisering för industri, handel och samhälle.

250 åhörare samlades den aktuella dagen på Forum i Oskarshamn. Dagens moderator, Kristina Alsér hälsade alla välkomna tillsammans med Helena Nilsson, Regionförbundet i Kalmar län samt arrangörerna Kerstin Årmann, Centrum för ledarskap i Småland, Linnéuniversitetet och Douglas Almqvist, Oskarshamn kommun.

En snabbare värld

Alsér inledde dagen med att nämna lite kring vår digitalisering.

– Förändringstakten är som störst just nu. Digitaliseringen påverkar alla, och kundrellationer och kontakten mellan människor har fått ett nytt förhållningsätt. Idag är världen enbart ett klick bort informerade Alsér.

– Allt fler tjänster görs digitalt och vi möts av snabbare nyheter och tillgångar från hela världen.

En superentreprenör

Arrangörerna ville efter dagens slut ha skapat en hockeykänsla " Att nu jäklar kör vi" som åhörarna skulle ta med sig härifrån. Under ämnet ledarskap sades ett passande citat. "Konsten att leda andra utgår från konsten att leda sig själv"

Så blev det dags för en superentreprenör att inta scenen. Arash Gilan. Denne man är en passionerad talare som gillar att se andra växa. Han föreläste om den digitala transformationen som är ett nytt steg i våra liv som vi får förhålla oss till.

Dagens olja

Gilan visade en intressant bild där besökarna fick se hur lång tid det tagit för olika tjänster att nå 50 miljoner användare. Telefonen 75 år, Radio 38 år, TV 13 år, Internet 4 år, Facebook 3,5 år Angry birds 35 dagar och slutligen Pokemon Go som nådde 50 miljoner användare på 19 dagar.

– För vår generation är denna teknik cool och wow, fast för ungdomen är det vardag informerade Gilan. Datan är dagens olja, det gäller bara att kunna raffinera den rätt. Ett playstation 4 är idag mer avancerad än Pentagons bästa dator på 90 talet.

Workshop

Gilan tog vidare upp de största fallgroparna i företagens digitala utveckling.

Att se det som ett projekt, att se det som något "IT avdelningen ska driva, man bygger en digital avdelning, att hålla kvar vid gamla modeller och tankesätt, man startar för många digitala initiativ samt tro att man är färdig.

Vidare så innehöll dagen många intressanta workshops före och efter lunch. Här fick besökarna välja vilka de ville gå och lyssna till.

Småländskt ledarskap

Senare var det återsamling i teatersalongen igen för en VD och chefspanel. Här framkom många viktiga aspekter. "Man måste framåt, att stå still är inget alternativ", "duktiga medarbetare behövs även i framtiden, dock med en förändring av önskad kompetens".

Dagen avslutades med en föreläsning om småländskt ledarskap, och om tanken på om det fortfarande gäller eller är föråldrat.

Alla kunde dock hålla med om att vi står inför ett helt annat ledarskap i framtiden, och det gäller att vara öppen för det.