• Ett gott ambassadörsskap och kundfokus även i det kommunala tänket är viktiga medel för att utveckla Ljungbys näringsliv, tycker näringslivschefen Christopher Moberg.

Driven företagsledare tar ansvar för Ljungbys näringslivsservice

Med en gedigen erfarenhet av försäljning och företagsledning tycks Christopher Moberg vara en lyckad "värvning" av Ljungby kommun. Som ny näringslivschef i kommunen är det hans jobb att sälja in Ljungby som etableringsort för nytillkommande företag, men också att se till att kommunens service till befintliga företag blir så bra som möjligt.

– Det är viktigt att bygga relationer, säger han. Jag vet hur viktigt det är med en god kundservice och det måste kommunen också ha till sina medborgare. Det känns bra att få ta med företagarperspektivet in i kommunens näringslivsarbete.

– Sedan den 1 mars har vi fått hit fyra nyetableringar i form av Burger King, Dollarstore, MyWay och Linnea Hemvård och fler är på gång, berättar Christopher.

Racing-VD på Mantorp

Christopher kommer närmast från en position som delägare och vice VD, med ansvar för personal och kommunikation, på Hydroware AB i Alvesta. Tidigare har han bl.a. varit VD på Mantorp Park, med stora evenemang inom banracing och evenemang. Han har också haft roller som säljare, säljcoach, försäljningschef, platschef och regionchef som anställd ibland annat ATS Cargo, Corporate Express och Papena Kontorsspecialisten.

– Men fram till 18 års ålder var det bara idrott som gällde, avslöjar han. Hade det inte varit för en ryggskada, så hade jag nog fortsatt med hockey.

Det blev tre matcher i hockeyallsvenskan för Troja-Ljungby, innan skadan satte stopp. Annars hade han kanske fortsatt att följa pappa Jonny Moberg i spåren. Jonny var länge en stöttepelare i Troja och sedan även med om att bygga upp Växjö Lakers som marknadschef under nio år.

Men den alternativa karriären för Christopher Moberg har, som framgår, också varit framgångsrik.

Gillar att göra affärer

– Jag gillar att göra affärer och har en stark drivkraft i att lära mig nya saker. Jag har alltid varit totalt orädd att hoppa utför stupet, säger Christopher.

– Det är häftigt att få vara med om att utveckla saker till det bättre, tycker han. Många har kanske en förutfattad mening om att det inte går så fort i den kommunala förvaltningen? Men då har de fel. Det är kul att se vilket driv det finns i människor här.

– I mitt uppdrag ingår även att skapa ett gott ambassadörsskap bland kommunens anställda samt att föra in ett större kundfokustänk.

Förutom att jobba med nyetableringar och stöd åt utveckling av befintliga företag, kommer det att bli viktigt för honom att jobba med framtidens kompetensförsörjning.

Viktigt med samverkan

– Ett av de mål kommunen har satt upp för min roll är att länka ihop samverkan mellan skola, företag och kommun. Och det är ju frågor som jag tidigare har jobbat mycket med inom Hydroware och aktivt via Tvärdrag, som är ett samverkansprojekt mellan kommunerna i södra Småland, med sikte på att locka nya inflyttare till regionen.

– Vi är beroende av samverkan åt alla håll, inte minst när det gäller pendlingstrafik och annan infrastruktur, och där får inte kommungränser och länsgränser utgöra några hinder, säger han. Ur vår synpunkt är det bästa för regionens framtida utveckling att det blir en västlig dragning av höghastighetsbanan som går utanför Ljungby!