• Det är här som den stora förändringen sker, där volymelementen monteras. Här ska volymlinjen bli större och väggproduktionen flyttas till annan lokal. Hjältevadshus VD Pontus Eklind berättar att satsningen är den största sedan 1982. Foto: Jenn Hultberg

Dubblar produktionen i Hjältevad

Det syns inte på utsidan, men innanför väggarna till produktionshallen i Hjältevad pågår den största förvandlingen sedan 1982.

Väggar i verkstaden ska rivas och volymhallen ska bli större. Väggbyggnadsdelen flyttar till en ny lokal för att ge plats åt en tredje volymlinje, platsen där själva volymelementen monteras. Bättre logistik håller nu på att växa fram i Hjältevadshus lokaler för att kunna möta den i år enorma orderökningen som man står inför.

- Marknaden totalt har haft en orderökning på närmare 30 procent, och vi har gått upp 100 procent jämfört med förra året, säger Pontus Eklind, VD på Hjältevadshus.

Företaget ska nästan dubbla sin produktion och planerar därmed att anställa mellan 40-50 personer inom den närmaste tiden. Ombyggnationen beräknas vara klar i januari 2016 men redan till hösten börjar man göra nyanställningar. Satsningen kostar omkring 20 miljoner kronor.

Vad beror den här ökningen på?

- På grund av vår byggmetod och vår kvalitét. Vi bygger våra hus inomhus i torr och säker miljö, vilket är ett modernt sätt att bygga på, säger Pontus Eklind.

Han ser även att marknaden i stort har börjat röra på sig. Fler vill bygga nytt.

- Begagnatmarknaden har ju ett väldigt litet utbud i dag. Därför tror jag många ser en fördel med att bygga nytt och det börjar byggas allt mer även på mindre orter, säger Pontus Eklind.

Fakta / Hjältevadshus

* Hjältevadshus har tillverkat trähus i över 60 år

* Företaget gör både enskilda villor och par/radhus

* Hjältevadshus koncept är att alla hus ska byggas i torr miljö inne i fabriken