• Sandra Ruuda och Anna Lindberg leder företaget Mitt bästa ledarjag.

Efter fem olympiska spel blev Anna Lindberg företagare

Med fem olympiska spel i ryggen har simhopperskan Anna Lindberg en idrottslig karriär bakom sig av sällan skådat slag. Sedan tre år tillbaka bor hon i Växjö och driver numera ett företag, Mitt bästa ledarjag, tillsammans med Sandra Ruuda, tidigare verksamhetschef inom Nyföretagarcentrum och aktiv inom ridsport och styrelseledamot i Svenska Ridsportförbundet.

– Att ta ut det bästa av individerna och hela gruppen, experimentera och pussla för att kunna ge maximalt och kunna genomföra prestationen.

Detta är vad Mitt bästa ledarjag har som ledstjärna för att kunna öka prestationen inom både idrott och näringsliv.

När entreprenörsveckan ägde rum i Växjö höll Anna Lindberg en inspirationskväll för blivande företagare i Växjö inför en fullsatt föreläsningssal på Linnéuniversitetet.

– Idrotten ligger i viktiga avseenden steget före andra verksamheter i samhället. Det gäller framför allt ansvarstagandet för sin egen prestation. Det blir så tydligt om man hamnar på pallen eller inte om man har gjort jobbet och genomfört sitt träningsprogram enligt planerna för att nå de uppsatta målen. Det är där man ser skillnaden mellan succé och misslyckande inom elitidrotten. Detta kan föras över direkt till arbetslivet, förklarar Anna Lindberg.

Distans till idrotten

Idag är Anna Lindberg 35 år gammal och har fem år efter sin avslutade elitidrottskarriär skaffat sig distans till sin totalsatsning på simhopp, som gav henne 73 SM-guld, 6 EM.guld och som bäst en femteplats i OS 2012 i London, där hon avslutade sin makalösa karriär på ett glansfullt sätt.

– Fortfarande jobbar jag på vilken nytta jag ska ha av mina idrottsliga erfarenheter i det dagliga livet och inom entreprenörskap. Jag har varit med om en mycket utvecklande resa efter idrottskarriären och känner fortfarande att jag har mycket att lära mig. Framför allt gäller det att vara ödmjuk i sitt förhållningssätt, säger Anna Lindberg.

Strukturerad

Från idrottens värld anser Anna Lindberg att man kan hämta ett förhållningssätt där det gäller att vara strukturerad för att komma bort från stressen och att man är beredd att göra jobbet för att lyckas. Detta kan överföras direkt till näringslivet eller samhället i övrigt där konkurrensen oftast är knivskarp.

– Planera, genomföra, följa upp och förbättra är den grundsystematik vi jobbar efter. Ofta handlar det om att våga plocka isär och pussla ihop igen för att pröva nya vägar. Detta är en metod som kräver mycket av var och en. Men de grupper eller individer som har velat underkasta sig vår strategi har oftast varit nöjda när de har sett resultatet, säger Sandra Ruuda.

– Jag har själv med mig från början att det gäller att vara strukturerad, göra jobbet och våga underkasta sig förbättringar för att lyckas bättre i den fortsatta karriären. Detta ger oftast påtagliga resultat om man inte är alltför bekväm, säger Anna Lindberg, en av Sveriges främsta olympier genom tiderna och ett föredöme för många genom en enastående idrottslig och mänsklig karaktärsförmåga.

– Redan som 14-åring gjorde jag debut i Atalanta. Jag hade tänkt lägga av efter Peking 2008 men fick fyra bonusår fram till finalen i London-OS 2012.

 

Fakta

– Planera, genomföra, följa upp och förbättra är den grundsystematik jag jobbar efter. Ofta handlar det om att våga plocka isär och pussla ihop igen för att pröva nya vägar.