• Tre våningar högt och totalt elva lägenheter och sex garage. Foto: Jenn Hultberg
  • De nya lägenheterna har utsikt över torget. Foto: Jenn Hultberg
  • Mikael Larsson och Anders Rytting från BorgenBygg AB är med och bygger det först huset kring Eksjö torg på 150 år. Till projektet har man anlitat i stort sett enbart lokala företag. Foto: Jenn Hultberg

Elva nya lägenheter vid torget

Första nya byggnaden på 150 år

Det är 150 år sedan det senast byggdes vid torget i Eksjö. Men nu är elva nya lägenheter och sex garage på väg att växa fram.

Det byggs just nu en hel del i Eksjö. Det är på gång med nya lägenheter i Itolv-området och den privata aktören Norrgården Förvaltning AB bygger nytt i centrum.

- Läget går inte att få bättre och efterfrågan har därför varit stor. Vi har redan haft 200 intressenter, säger Mikael Larsson från BorgenBygg AB som är de som bygger det nya bostadshuset vid Eksjö torg.

Tidigare stod en gammal mack på området. Den revs för att ge plats åt det tre våningar höga huset som kommer att inrymma totalt elva lägenheter i varierande storlek. De nya lägenheterna ska locka såväl barnfamiljer som äldre och yngre. Planen är att det ska finnas fyrrummare med villastandard samt både större och mindre tvåor. När man bygger nytt runtomkring k-märkta byggnader och andra äldre hus, är det extra viktigt att den nybyggda bostaden passar in i omgivningen.

- Huset byggs helt i lösvirke, på gammalt hederligt sätt. Det gör att vi får mer kontroll på allt, förklarar Mikael Larsson och Anders Rytting.

Fasaden blir i trä med en lite speciell panel.

- Vi bygger med en så 30 centimeter bred limpanel och färgen blir matt ljusgrå, säger Anders Rytting.

Nästa vår beräknas bostadshuset vara klart.