En mästare på att baka

Årets bäste konditor huserar i Oskarshamn. En samstämmig jury tilldelade Anders Oskarsson, 42, den prestigefyllda utmärkelsen. – Det är en milstolpe i min karriär, säger han.

Trots tävlingens starkaste startfält genom tiderna fanns det inga tvivel om vem skulle bli årets konditor. Anders Oskarsson 42, från Mönsterås poängsattes högst av samtliga 20 jurymedlemmar och det fulla stödet resulterade i en överlägsen seger.

”Innovativt och mästerligt hantverk” var jurymedlemmarnas omdöme.

– Konkurrensen var stenhård och nivån riktigt hög men det var min dag helt enkelt och allt flöt på, säger han.

Det var under två intensiva dagar i mitten av oktober som Anders Oskarsson tillsammans med ytterligare fyra finalister gjorde upp om titeln årets konditor på en bak- och chokladfestival på Stockholmsmässan i Älvsjö.

”Tur att jag lyssnade”

Hans svartvinbärstårta med kardemumma, brynt smör, gräddfil och havre, chokladpraliner med hallon och salt kola samt en prinsesstaco tilltalade juryn.

– Det är klart att jag åkte dit för att ta hem segern. Temat var show off och då känner jag mig hemma.

Men framgången har inte varit gratis. Under många månader har han lagt ner ett hundraprocentigt fokus på tävlingen.

– Jag tränade 16-17 timmar om dagen, sju dagar i veckan, från och med i våras.

Och det var hans fru, Linda, som tvingade honom att skicka in ett bidrag från första början.

– Så här i efterhand var det tur att jag lyssnade på min kloka fru. Sedan har min coach, Fredrik Borgskog, varit en klippa. Utan honom hade jag aldrig vunnit.

I Oskarshamn, där han driver ett konditori, har inte framgångarna gått obemärkt förbi.

– Det märks i hela staden, vi säljer väldigt mycket och folk visar sin uppskattning med att ge mig blommor.