• Magnus Frodig har verkligen en imponerande samling av motorcyklar.
  • Alla crosscyklar är renoverade till nyskick och fint sorterade i märkesgrupper.
  • Även speedway har fått sin plats i museet.

En samling som växte ur hemmet

Det som idag är känt som MX World Collection började som vilken samling som helst. Fast Magnus Frodigs intresse för sin samling av motorcyklar fick inte längre plats hemma.

Redan som liten fick Frodig ett stort intresse för motorsport. Efter att ha hängt med kompisarna vid en crossbana kom drömmen att själv få bli en erkänd förare. Efter några tävlingsår gick karriären över till Ferrari Challenge i Europa.

Tjusningen

– Jag har ett stort intresse av att skapa något själv, och känslan efter att renoverat en motorcykel under lång tid som sedan rullas ut och startas, den är speciell. Det blev allt flera hojar och 2012 kom idén med att eventuellt skapa en utställningshall, både för kommande jippon och att det skulle hända något i stan, berättade Frodig.

– Invigningen av MX World Collection och utställningslokalen som även rymmer en restaurang ägde rum i januari 2014. Visst är det en hel del jobb bakom detta och min samling av motorcyklar, fast jag tycker också att det är liksom tjusningen i det hela. Att leta delar och forska i hojarnas historia gillar jag.

Alltid plats

– Det är många vinnarhojar som finns i samlingen. Det har varit fyra så kallade kåsor i Vimmerby varav jag numera äger tre av vinnarmotorcyklarna. På senare tid har jag även rest en del med Greg Hancock på olika speedwaytävlingar, och därigenom har även flera VM hojar från den sporten också hamnat här.

– Nu har jag passerat 300 stycken motorcyklar mestadels crossar, fast dyker det upp något nytt intressant objekt så skapar jag plats för den också, informerade Magnus Frodig med ett leende.

Årets manliga företagare

En nyhet som ligger närmast i planeringen är att Frodig nu köpt upp ett privat museum, så snart kommer det en last med objekt från Egon Müller. Detta innehåller en större motorsamling, 19 speedway motorcyklar från flera kända förare, en samling med guldhjälmar från Ivan Mauger.

Magnus Frodig berättade också att sommaren innebar rekord av antalet besökare, och att många får en igenkänningsfaktor när de ser de gamla modellerna som de själva har minnen till. Den äldsta är från 1927 sedan finns motorcyklar fram till nutid.

Magnus Frodig utsågs nyligen till årets manliga företagare då Centerpartiet i Vimmerby för första gången delade ut priset.