• Patrik Friberg är delägare till Nässjö Sågbladsfabrik AB och är den fjärde generationen inom företaget.
  • Ett stort arbete som tar lång tid att lära sig är själva renoveringen av klingorna.
  • På denna klinga ser man en s-formad urskärning, vilket fungerar som ljuddämpare vid sågning.

En vass kunskap i Nässjö

I det familjeföretaget som nu drivs av fjärde generationen Friberg, finns det en mer än hundraårig erfarenhet av de vassa elementen. På AB Nässjö Sågbladsfabrik är det just vassa sågklingor som gäller.

Innanför entrén till fabriken tar två generationer Friberg emot och Patrik Friberg visar runt på fabriken.

Stor hemmamarknad

– Det hela startade under 1902 då Janne Friberg flyttade hit och startade verksamheten. Då var det reparationer, slipning och riktningar som gällde.

– Så är det fortfarande, fast sedan 1930 talet så gör vi nu även våra egna klingor, informerar Patrik Friberg, en av delägarna.

– Tidigare gick omkring 70 procent på export, mot nu då vi istället har 70 procent på hemmamarknaden. Vårt sortiment består av konventionella cirkelsågklingor, bestyckade cirkelsågklingor, cirkelknivar och hjälpverktyg.

Ständig utveckling

Från stora ark med nickelligerat sågstål skärs sågklingorna ut med hjälp av laser. Sedan härdas och anlöps klingorna som är i variation av 400 till 2 000 millimeter i diameter.

Klingorna bör ha rätt seghet för att gång på gång, meter efter meter klyva eller kapa stockarna under alla årstider.

– Här pågår en ständig utveckling hela tiden för att hålla sig i framkant mot våra kunder som mestadels är inom sågverksindustrin, fortsätter Friberg vidare. Det gäller att kunna erbjuda rätt klinga till rätt sågproduktion.

Uppföljning

– Här får vi ju också en direkt feedback från våra kunder och det är denna feedback som vi funderar vidare på för att hela tiden utvecklas inför framtiden.

– Vi har också en egen turbil som besöker kunderna efter ett schema och samlar upp de klingor som ska hit för att gås igenom. Varje kund och klinga är unik och varje klinga har ett eget serienummer, och de gånger som klingan är här för service så dokumenteras utfört arbete, vilket underlättar uppföljningen.

Ett hantverk

Den nuvarande fabrikslokalen i Nässjö på 3000 kvadratmeter byggdes under början av 70 talet. Här finns de 20 anställda som lärt upp sig på denna kunskap. Här slipas det, löds dit skärtänder, renoveringar av gamla klingor med mera.

– Trots att vi arbetar med ett hårt material så är det ändå levande, då varje klinga får all vår kärlek och för oss är det verkligen ett hantverk, avslutar Patrik Friberg.