• Henrik Andersson, fabrikschef, och Fredrik Juthe, produktionstekniker, presenterar en energieffektiv husproduktion i den nya modulhusfabriken på Eksjöhus.
  • Taket läggs på i det första historiska modulhuset som levereras ut från Eksjöhus.
  • Vi anpassar oss efter kundens nya miljökrav i upphandlingarna, säger inköpschef Oskar Lindholm.

Energieffektiv husproduktion i ny fabrikslokal

Den 12 december levereras första modulhuslägenheten ut från Eksjöhus nya fabrikslokal på Nifsarps industriområde. – Vi har sett fram emot det här minst ett halvår nu. Invigningen sker denna dag och blir startskottet för en leverans av 19 lägenheter, som ska uppföras i Eksjö under våren, säger Fredrik Juthe, produktionstekniker.

Eksjöhus satsar på en energieffektiv produktion med tak som är förberedda för solceller.

Innerväggarna i dessa nykonstruerade modulhus består av återvunnet material av pappfiber som pressas i gipset i den så kallade permacellskivan.

Miljöanpassning

– Detta betyder att vi är helt igenom miljöanpassade i våra nya lägenheter. Ytterväggarna tillverkas på Sävsjö Trähus, som tidigare köptes upp av Eksjöhus, säger fabrikschefen Henrik Andersson.

Oskar Lindholm är inköpschef på Eksjöhus. Han har hand om upphandlingsärenden och kan berätta om de krav på energieffektivitet och hållbarhet som ställs i modern husprodukton:

Välisolerat

– Vi anpassar oss helt därefter, vilket betyder att vi bygger välisolerade hus i trä. De aktuella lägenheterna uppförs i trä i två våningar på totalt 115 kvadratmeter, säger Oskar.

Den nya modulhusfabriken i Eksjö innebär en nyinvestering på 150 miljoner kronor för den nya fabriksytan på 15 000 kvadratmeter. Sammanlagt sysselsätter produktionen mellan 70 och 90 anställda.

– På taket har vi solceller, som kan producera 200 000 kilowattimmar per år. Vi kan sälja tillbaka solel till leverantören. I övrigt är vi miljöanpassade när det gäller transporter och med tanke på att vi är självförsörjande med el från egna sågverk, säger Oskar Lindholm.

 

Fakta Eksjöhus

Eksjöhus ingår i Lindholmsgruppen med Eksjöhus, Eksjö Industri och Eksjö Sågverk.