• Åskar Lilja multikonstnär hemma i Växjö igen.

Entreprenör med kreativ ådra

Åskar Lilja är en briljant konstnär som visar sin mästarklass genom att iaktta och föreviga i text och bild. Med självklara medel som ett blyertsstreck eller en bubblande färgnyans som ger uttryck åt hela stämningen i rummet hittar han direkt hem hos publiken.

I det enkla finns det stora uttrycket som har och ger honom uppmärksamhet i konstsalongerna.

– Det är det personliga uttrycket som driver mig framåt. Jag får hela tiden nya idéer och skapar alltid någonting med tuschpennan, penseln och pappret, säger 38-åriga Åskar Lilja, som är den konstskapande entreprenören med företaget Åddeman som sin entreprenöriella skepnad.

Grafisk formgivning och loggotyper är en affärsidé som han ständigt utvecklar och vidareutvecklar för kundernas räkning. Nu när han börjar närma sig 40-årsåldern samlar han ihop sitt konstnärsliv hittills och planerar ett samlingsverk i form av en bok.

– Teckningen är min passion och det viktigaste är att jag har kul. Så har det varit ända sedan "Roliga timmen" på mellanstadiet. Då trivdes jag verkligen och var den som höll i trådarna, säger Åskar Lilja. I sin flexibilitet har han en vision om att det alltid ska vara en rolig timme hemma i ateljén och i skapandet.

Åskar visar prov på att vara en multikonstnär, som uttrycker sig i text, bild, musik och dokumentärfilm. Alltihop ger för honom en helhet, som sammantaget vittnar om ett fantastiskt samhällsengagemang och en sällsynt stilbildande uttrycksförmåga.

För några år sedan gick han Serieskolan i Malmö och det innebar ett smärre genombrott för den kreativa Växjögrabben.

– Efter att ha bott i Malmö mera permanent ett tag är jag nu tillbaka hemma i Växjö, där jag har mycket att ge. Spänningen stiger nu på vårkanten, inte minst när Åskar som Östersupporter letar sig till Myran. Här känner man en härlig stämning med kulan i luften.

Det mesta av kulturyttringar hänger ihop, enligt konstnären. Senast har han presenterat utställningen "Återvunna drömmar" på Växjö konsthall som en direkt fortsättning på förra årets "Påhittade drömmar". Drömmar i uppfyllelse ligger nära till hands för en Växjökonstnär med en kreativ självbiografi som snart ligger på bokhandelsdiskarna.

 

Fakta

Åskar Lilja visar prov på att vara en multikonstnär, som uttrycker sig i text, bild, musik och dokumentärfilm. Alltihop ger för honom en helhet, som sammantaget vittnar om ett fantastiskt samhällsengagemang och en sällsynt stilbildande uttrycksförmåga.